Bliže se EU izbori, Reutersova analiza pokazuje koja će stranka vladati Unijom

Bliže se EU izbori, Reutersova analiza pokazuje koja će stranka vladati Unijom
Foto: EPA

EUROPSKA pučka stranka (EPP) ostat će, prema Reutersovoj analizi, najveća zastupnička skupina u Europskom parlamentu nakon izbora u svibnju, što jača izglede kandidata desnog centra Manfreda Webera da naslijedi Jean-Claudea Junckera na čelu Europske komisije

Weber, čelnik EPP-ovog zastupničkog bloka u Europskom parlamentu, na kongresu stranke uvjerljivo je izabran za njenog "Spitzenkandidata", odnosno službenog kandidata za čelnika Komisije. 

Reutersova analiza

Analiza agencije Reuters temelji se na anketama u 27 članica EU-a ili na posljednjim izbornim rezultatima. Gdje je bilo moguće, korišteni su rezultati ispitivanja javnog mišljenja koje je prikupio Europski parlament pri praćenju nacionalnih političkih trendova (http://www.europarl.europa.eu/at-your-service/en/be-heard/eurobarometer/political-landscape-developments).

Analiza ukazuje da će EPP ostati najveća stranka Europskog parlamenta i povećati razliku u odnosu na socijaldemokrate (S&D) čiji je Spitzenkandidat sadašnji Junckerov zamjenik Nizozemac Frans Timmermans.

No s obzirom na posljednje nacionalne trendove, dvije najveće skupine neće zajedno imati natpolovičnu većinu zastupnika, a euroskeptični nacionalisti i niz manjih stranaka trebali bi ostvariti dobar rezultat.

Prema Reutersovoj analizi, EPP bi trebao dobiti 177 od 705 mjesta u idućem sazivu EU parlamenta, dok danas ima 219 od 751 eurozastupnika. Zbog izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Unije, parlament će se iduće godine smanjiti na 705 zastupnika. S&D će biti drugi sa 141 zastupnikom, 48 manje nego sada.

Velika koalicija ipak neće imati većinu

Neformalna "velika koalicija" s EPP-om ipak neće imati većinu, što znači da će novi čelnik Komisije morati tražiti širu potporu za donošenje zakona.

Zeleni, koji su na posljednjim izborima u Njemačkoj ostvarili dobar rezultat, trebali bi ostati podjednako zastupljeni i nakon europskih izbora. Prema posljednjim anketama, osvajaju 23 od 96 njemačkih zastupničkih mjesta, a ukupno bi trebali imati 48 zastupnika. U sadašnjem parlamentu imaju 52 zastupnika.

Liberali iz ALDE-a, uz pretpostavku da će ući u savez s novom francuskom strankom centra En Marche Emmanuela Macrona, postat će treća stranka s 83 zastupnika te će tako prestići Europske reformiste i konzervativce (ECR) koji odlaskom Ujedinjenog Kraljevstva gube i zastupnike iz redova britanskih konzervativaca, osnivača skupine.

Krajnje desne skupine EFDD (Europa slobode i izravne demokracije) i ENF (Europe nacija i slobode), zahvaljujući popularnosti sada vladajućih talijanskih stranaka Lige i Pokreta pet zvijezda, dobili bi 20 zastupnika više iako parlament napuštaju zagovornici Brexita iz britanskog UKIP-a.

Iako još nije poznato kako će se svrstati protuimigrantske stranke, širi blok krajnje desnice mogao bi porasti s 10 na 14 posto zastupnika.

Prema Reutersovoj analizi, u novom Europskom parlamentu ljevičarski blok GUE/NGL (Europska ujedinjena ljevica - Nordijska zelena ljevica) mogao bi imati 57 zastupnika (sada ima 51), ECR 53 (sada 73), EFDD 46 (43), ENF 52 (35), a povećao bi se i broj nezavisnih zastupnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara