Blizu Zemlje otkriven nov planet na kojemu je moguć život

Blizu Zemlje otkriven nov planet na kojemu je moguć život
Slika je ilustracija, ali napravila ju je NASA i to prema projekcijama kako bi planet mogao izgledati Foto: Hina

NASA-in "lovac na planete", satelit TESS, otkrio je prvi vjerojatno naseljiv planet veličine Zemlje.

Zvijezda TOI 700 velika je kao 40 posto površine Zemljina Sunca, a temperatura joj je upola niža od one na Suncu. Od Zemlje je udaljena oko stotinu svjetlosnih godina, što je relativno mala udaljenost. Jasno, kad se gleda u kontekstu veličine svemira.

Američka svemirska agencija objavila je da je TESS pronašao svijet veličine Zemlje u kojemu bi se moglo živjeti, a preduvjet za život je prisutnost tekuće vode, piše AFP. 

Otkriće je predstavljeno u ponedjeljak na 235. sastanku Američke udruge astronoma u Honoluluu. Otkriveni planet, TOI 700 d, jedan je od triju koji se vrte oko zvijezde slične Suncu u sustavu TOI 700.

TOI 700 d najudaljeniji je od svojega sunca i da bi napravio krug oko njega potrebno mu je 37 dana. Vjeruje se da je na jednoj njegovoj strani uvijek dan.

U pronalasku pomogao srednjoškolac

Preostala dva planeta TOI 700 b i TOI 700 c prilično se razlikuju. Planet najbliži tom suncu, b, veličine je Zemlje, no posrijedi je kamena pustoš. Za krug oko vlastita sunca potrebno mu je 10 dana. Planet c je plinovit, a veličina mu je između veličine Zemlje i Neptuna. Za krug oko sunca potrebno mu je 16 dana.

"TESS je napravljen i lansiran s ciljanom misijom pronalaska planeta veličine Zemlje koji kruže oko obližnjih zvijezda", kazao je ravnatelj astrofizičkog odjela NASA-e Paul Hertz. 

AFP prenosi da je TESS u početku pogrešno klasificirao zvijezdu, što znači da planeti izgledaju veće i toplije nego što uistinu jesu. 

No nekoliko je astronoma amatera, među kojima i srednjoškolac Alton Spencer koji surađuje s članovima tima TESS, ukazalo na pogrešku.

"Pošto smo ispravili parametre zvijezde, veličine njezinih planeta su se smanjile te smo shvatili da je najudaljeniji veličine Zemlje i da se nalazi u području mogućeg života", rekla je Emily Gilbert sa Sveučilišta u Chicagu. 

Otkriće je kasnije potvrđeno svemirskim teleskopom Spitzerom. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara