Na Wall Streetu kipi: "Umjesto bankara koji su nas odveli u krizu, u zatvorima su prosvjednici"

Na Wall Streetu kipi: "Umjesto bankara koji su nas odveli u krizu, u zatvorima su prosvjednici"

Foto: AFP

POLICIJA u New Yorku oslobodila je većinu od 700 uhićenih prosvjednika protiv korporativne pohlepe na Wall Streetu, javlja BBC.

Manje od 20 prosvjednika i dalje je zadržano jer ih se tek treba identificirati. Većina uhićenih prosvjednika zaradila je kazne zbog nasilničkog ponašanja te poziv na sud. No, grupa Occupy Wall Street, koja pred Wall Streetom kampira već dva tjedna, kaže da će nastaviti sa svojim demonstracijama.

Policija se zbog uhićenja više od 700 prosvjednika ponovno našla na udaru teških kritika zbog pretjerane upotrebe sile. U dva tjedna otkada traju prosvjedi na Wall Streetu uhićeno je gotovo tisuću prosvjednika, što je znatno više od broja bankara i drugih odgovornih što su svijet odveli u globalnu ekonomsku krizu 2008. godine.


Upravo je to prokomentirao poznati književnik Salman Rushdie na Twitteru: "Svjetska ekonomija je uništena od strane tih grabežljivih trgovaca, ali ipak prosvjednici su u zatvoru".  

Među 700 uhićenih prosvjednika i novinarka New York Timesa

Podsjetimo, više od 700 ljudi uhićeno je jučer poslijepodne u New Yorku na prosvjedu protiv politike i postupaka Wall Streeta. Prosvjednici su uhićeni zbog blokiranja prometa i pokušaja održavanja neodobrenog marša preko Bruklinskog mosta, javlja Reuters.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Live stream događaja vezanih uz prosvjed možete gledati ovdje.

Uhićenja su se dogodila nakon što se velika skupina prosvjednika koja je sudjeluje u drugom tjednu pokreta Occupy Wall Street (Zauzmimo Wall Street) odvojila od većine koja je koračala nogostupom.

Novinarka New York Timsea Natasha Lennard našla se među uhićenima. "Negdje na pola puta odvojila se skupina koja je htjela zauzeti čitavi most. Željeli su biti uhićeni, to je i bio cilj", ispričala je.  

Međutim, neki drugi svjedoci tvrde da je policija prvo dopustila prosvjednicima hodanje po kolniku da bi ih na kraju dočekao policijski kordon koji ih je, jednoga po jednoga, uhitio. Policija je priopćila da su podnesene prijave protiv prosvjednika koji su nekoliko puta bili upozoreni da će biti uhićeni ako se ne vrate na nogostup. Most je ponovno otvoren u 20:05 sati.

Prosvjed se širi u druge gradove, podršku počeli pružati u sindikati

Svjedoci su prepričali kaotične scene u kojima "more policajaca" okružuje prosvjednike narančastom mrežom. Neki su prosvjednici pokušali pobjeći, ali su ih policajci ubrzo uhitili. Prosvjed je započeo u 15:30 sati po lokalnom vremenu na Manhattanu u blizini bivšeg WTC-a, a završio kaotičnim utrpavanjem uhićenih prosvjednika u autobuse. Prosvjednici su najavili da će prezimiti u Zuccoti parku gdje su se sada stacionirali.

Prosvjednici se, osim što prosvjeduju protiv prekomjerne sile i nepoštenog odnosa prema manjinama, posebice muslimanima, suprotstavljaju i američkim zakonima o gubitku hipoteke, visokoj nezaposlenosti te smjeru rada Wall Streeta za koji tvrde da podilazi bogatima.

Prosvjednike su podržali neki sindikati, što bi, smatra Reuters, moglo organizacijski i financijski pomoći prosvjedu koji zasad nema vođu. Slični prosvjedi počeli su se održavati u drugim američkim gradovima poput Bostona, Chicaga i San Francisca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara