Bloomberg o BiH: Zagađenje guši najsiromašniju regiju Europe

Bloomberg o BiH: Zagađenje guši najsiromašniju regiju Europe
Foto: EPA

ZAGAĐENJE guši najsiromašniju regiju Europe – naslov je teksta koji se bavi onečišćenjem u susjednoj državi BiH objavljenog jučer na Bloombergu.

U najprljavijem dijelu Europe, piše Bloomberg, tijekom zime pada crni snijeg, a tijekom proljeća zrak je pun prašine. I dok kampanja protiv klimatskih promjena postaje dio političkog mejnstrima na Zapadu, u susjedstvu toksični suveniri iz komunizma, odnosno zastarjele termoelektrane na ugljen nastavljaju uništavati živote.

BiH, Sjeverna Makedonija i Srbija najzagađenije zemlje Europe

Uz BiH, Sjeverna Makedonija i Srbija, zemlje koje se bore sa siromaštvom i korupcijom te ostavštinom rata iz devedesetih, spadaju u najzagađenije države Europe.

Smog iz zastarjelih termoelektrana, prastari automobili te grijanje na drva guše Balkan doslovno i ekonomski. I dok je fokus europskih lidera bio na sigurnosti i stabilnosti regije, račun za štetu napravljenu okolišu tek dolazi na naplatu.

Prema podacima nevladinih organizacija, zagađenje zraka iz termoelektrana na zapadnom Balkanu košta EU i zemlje u regiji 11 milijardi eura godišnje.

Jedna bosanska termoelektrana ispušta smoga kao sve njemačke zajedno

Jedan od najvećih zagađivača je termoelektrana Ugljevik koja se nalazi 40 kilometara od Tuzle i emitira više sumporova dioksida nego sve njemačke termoelektrane zajedno. 

Novinari Bloomberga posjetili su i selo nedaleko od Tuzle u kojem se nalazi  termoelektrana čiji dim dolazi i do Italije. 

"Gotovo svi ovdje boluju od nečega – mnogi imaju rak, skoro svatko ima bronhitis, a ponekad, dok dišeš, možeš osjetiti prljavštinu u zraku”, rekla je 53-godišnja Ružica Simić.

Pomoć EU-a tek je u manjoj mjeri namijenjena okolišu

Pomoć koju EU daje zemljama koje bi trebale postati članice EU-a – Srbiji, Sjevernoj Makedoniji i BiH –  iznosi 2,7 milijardi eura za razdoblje od 2014. do 2020., no tek manje od 500 milijuna eura namijenjeno je za okoliš. 

16 zastarjelih termoelektrana na uglen na zapadnom Balkanu ispušta sumporova dioksida koliko 250 termoelektrana u EU. Razlog tome je njihova starost – mnoge su stare više od 40 godina – potom energetska neučinkovitost te nekorištenje filtera i pročišćivača zraka.

Skoplje i Sarajevo  najzagađeniji gradovi Europe

Osam od deset najzagađenijih gradova u Europi nalaze se u BiH i Sjevernoj Makedoniji. Skoplje i Sarajevo su prošle godine ocijenjeni kao najzagađeniji glavni gradovi u Europi.  

Problem je, kako tvrdi Europska komisija, političke naravi. Iako je zagađenje zraka ozbiljan problem svuda, EK se u svom izvještaju o  regiji s kraja svibnja posebno se osvrće na BiH, čija je slaba centralna vlast naslijeđe rata iz devedesetih i mirovnog sporazuma. Lokalne i federalne vlasti međusobno se optužuju zbog nepoduzimanja nikakvih poteza, piše Bloomberg.

Tako je i u Sarajevu. Sarajevo, koje je tijekom opsade početkom devedesetih preživjelo godine granatiranja i snajpera, oporavilo se, no danas je okoliš problem.

Sarajevo gore nego Beijing

Visoke zgrade onemogućuju protok zraka, jeftini automobili te činjenica da je grijanje uglavnom na drva doveli su do toga da je nekoliko dana prošle zime Sarajevo bilo najzagađeniji grad na svijetu, a situacija je bila gora nego u Beijingu.

"Ljudi sve pale, mogu voziti što žele – nema nikakvih restrikcija. S obzirom na određene klimatske uvjete, Sarajevo je tijekom nekih zimskih dana najzagađenije mjesto na svijetu”, rekao je za Bloomberg aktivist Anes Podić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara