BMW, Volkswagen i Daimler kažnjeni sa 100 milijuna eura

BMW, Volkswagen i Daimler kažnjeni sa 100 milijuna eura
Ilustracija: EPA

NJEMAČKI regulator danas je odredio kaznu od ukupno 100 milijuna eura vodećim proizvođačima automobila BMW-u, Daimleru i Volkswagenu zbog udruživanja u kartel za potrebe nabave proizvoda od čelika.

U razdoblju od 2004. do 2013. ti su se proizvođači automobila redovno sastajali s proizvođačima čelika i drugim kompanijama u lancu nabave kako bi dogovorili jedinstveni iznos nadoplate na nabavnu cijenu čelika, objavio je Ured za suzbijanje kartelskih aktivnosti.

Dodaju i da su tvrtke plaćale nezakonite cijene, proizišle iz kartelskih aktivnosti, barem do 2016. godine.

Kompanije su prihvatile kazne.

Volkswagen će platiti gotovo polovicu ukupne kazne

Iz BMW-a su priopćili da će platiti kaznu u iznosu 28 milijuna eura. Daimler će, prema riječima glasnogovornice, morati platiti 23,5 milijuna eura.

Preostalih gotovo 49 milijuna eura otpada na Volkswagen, najvećeg njemačkog proizvođača, iz kojeg nisu željeli komentirati visinu kazne, ali su izrazili zadovoljstvo zbog završetke istrage i otklonjene pravne nesigurnosti.

Iz Ureda za suzbijanje kartela napominju da nabavna cijena proizvoda od čelika na koje je kartel utjecao, a koriste se pri izradi radilica, zupčanika i šipki upravljačkog sustava, čini jedan posto konačne vrijednosti automobila.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara