Bocvana ponovno dozvolila lov na slonove

Bocvana ponovno dozvolila lov na slonove
Foto: 123rf

BOCVANA je ukinula petogodišnju zabranu lova na slonove, navodeći kako je tome razlog porast sukoba između tih divljih životinja i lokalnog stanovništva, javlja CNN.

U toj afričkoj državi živi oko 130.000 slonova, odnosno otprilike trećina populacije cijelog kontinenta. Bocvana je 2014. godine uvela zabranu lova na slonove kako bi spriječila krivolov. No porast broja tih životinja nakon uvođenja zabrane lova počeo je biti problem za stanovništvo tog područja.

Prirodna staništa afričkog slona se smanjuju te su zbog toga sve češći kontakti između ljudi i tih životinja. Slonovi ponekad uništavaju usjeve i zalihe vode, ubijaju stoku, ali i ozljeđuju te ubijaju stanovništvo.

Hrana za kućne ljubimce od slonova

Kao što smo već pisali na Indexu, ministri Bocvane još su u veljači predložili da se ukine zabrana ubijanja slonova jer smatraju kako ih ima previše i da su postali opterećenje za ekosustav te države.

Dodatno, preporučili su otvaranje pogona za konzerviranje mesa slonova kako bi se od njega mogla praviti hrana za kućne ljubimce.

Sve više sukoba sa slonovima

Ministarstvo smatra kako u zemlji ima previše slonova i da oni opterećuju ekosustav, zbog čega dolazi do sve više sukoba između lokalnog stanovništva i tih životinja.

No s time se ne slažu svi u ministarstvu. Neki su upozorili da se populacija slonova povećala upravo zbog zabrane ubijanja slonova te da bi se njihov broj s ponovnom dozvolom lova mogao drastično smanjiti.

Nedavna istraživanja doista su pokazala kako slonovi u Bocvani putuju na sve udaljenija područja i tako šire svoj teritorij. Otisitwe Tiroyamodimo, direktor Odjela za divlje životinje i nacionalne parkove, rekao je da se to zbiva zbog više razloga, a jedan od njih su klimatske promjene.

"Čim se smanji količina padalina, sve je manje vegetacije te slonovi, kako bi došli do hrane i vode, emigriraju izvan svog prirodnog staništa", rekao je.

"Istina je da se broj slonova povećao, ali se istovremeno povećala i ljudska populacija. Razvoj infrastrukture i izgradnja novih naselja također uzrokuju migraciju slonova."

Moglo bi ih nestati

Konzervatori upozoravaju da bi vrsta mogla izumrijeti ako ne bude zaštićena.

Smatra se da je u Africi prije europske kolonizacije bilo čak 20 milijuna slonova. Do 1979. ostalo ih je samo 1,3 milijuna. Prema prvom velikom popisu slonova iz 2016. godine, populacija slonova se između 2007. i 2014. smanjila za najmanje 30%.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara