Bogati švedski Hrvat kaznio desničare: Izabrali ste rasiste, ništa od mog novca

Bogati švedski Hrvat kaznio desničare: Izabrali ste rasiste, ništa od mog novca
Foto: Valinge.se

PODUZETNIK i bogati industrijalac hrvatskog podrijetla, Darko Pervan, prošlog je vikenda zbog svoje politički motivirane poslovne odluke postao vijest dana u švedskim medijima. Posljednjih mjeseci, a posebice u vrijeme rujanskih parlamentarnih izbora u Švedskoj, mnogi su biznismeni javno iznosili svoje političke preferencije i uglavnom se radilo o upozorenjima na ekstremno desne Švedske demokrate (SD) kao „stranku opasnih namjera“. Samo koji dan prije Pervanovog istupa, primjerice, o Švedskim demokratima kao fašistima izjasnio se i Pehr Gyllenhammar, dugogodišnji predsjednik uprave Volva.

A onda se pojavio 71-godišnji Darko Pervan, rođenjem Zagrepčanin, te švedskoj javnosti i građanima pokazao posljedice glasanja za ekstremno desnu političku opciju. Od kraja osamdesetih godina Pervan je u Švedskoj gradio svoje carstvo drvenih podova i do danas stekao titulu svjetskog „kralja laminata“ sa stotinama zaposlenih u tvornicama u švedskom gradu Vikenu, te Ogulinu i Bjelovaru. Posao se očito dobro širio i pogon u Vikenu je postao tijesan za Pervanove planove, pa je u malom gradu Klippanu na jugu Švedske pronašao zemljište i započeo pripreme za izgradnju nove tvornice na 20 hektara.

"Kao imigrant ne mogu nagraditi pristaše stranke čija se politika temelji na tome da nisam dobrodošao u Švedsku"

Trebala je to biti investicija od oko 1,2 milijardi kuna koja će Klippanu donijeti novih 500 radnih mjesta. Međutim, na lokalnim izborima 9. rujna čak 30,3 posto građana Klippana glasalo je za Švedske demokrate, koji su tako postali najveća stranka u općinskom vijeću. Pervan je zbog toga prije nekoliko dana odlučio napustiti svoje planove i od njegova ulaganja u Klippan neće biti ništa. Svoju je odluku obrazložio osobnim i poslovnim razlozima.

"Kao imigrant, ne mogu nagraditi pristaše Švedskih demokrata, jer njihova politika temelji se na tome da ja nisam dobrodošao u Švedsku. Osim toga, ako se ovaj trend nastavi, nakon sljedećih izbora bio bih prisiljen pregovarati sa Švedskim demokratima. Prihodi od naših investicija u Švedsku dolaze iz cijelog svijeta, od Kine, preko Turske do Amerike. Zbog toga su 15 do 20 posto naših zaposlenika podrijetlom stranci. Radi se mahom o vrhunskim stručnjacima u drvnoj industriji. Kako da s tom spoznajom investiram u područje kojim dominiraju Švedski demokrati", objasnio je Pervan u razgovoru za švedski poslovni tjednik Veckans Affärer.

Izgubio je milijune, ali je zaštitio svoju filozofiju i vrijednosti

Ova odluka kratkoročno će Pervana itekako koštati. Izgradnjom pogona u Klippanu hrvatsko-švedski poduzetnik trebao je snažno zakoračiti prema prvom mjestu na svijetu među proizvođačima podova i za 10 godina dostići proizvodni kapacitet od 100 milijuna četvornih metara. Zaustavljanjem ove investicije, Pervan je izgubio najmanje godinu dana razvoja i mnogo milijuna, no svaki izgubljeni sat i kunu smatra vrijednim kako bi zaštitio svoju poslovnu filozofiju i vlastite svjetonazorske vrijednosti.

Zanimljivo je da se Pervan izjasnio kao glasač desnocentrističke Stranke umjerenih, no svoj je odabir počeo preispitivati kad je shvatio da lider umjerenjaka Ulf Kristersson nije hladan na pozive Švedskih demokrata da zajedno sastave novu švedsku vladu. „Sve stranke moraju shvatiti da je Jimmie Åkesson vuk u ovčjem runu“, naglasio je Pervan, a njegov stav o vođi Švedskih demokrata dijeli velika većina Šveđana. Åkesson se mjesecima prije izbora silno trudio pokazati demokratsko, umiveno lice svoje stranke, no zapravo se radi o političkoj opciji koja je temeljno nacionalistička, rasistička, ksenofobna, homofobna i mizogina.

Pervan u nastavku razgovora za Veckans Affärer ističe kako je današnja švedska država blagostanja utemeljena umnogome na uvozu kvalificirane radne snage šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća, između ostalog iz Finske, Jugoslavije i Italije.

"Ne možemo šutke gledati to ludilo"

"Velika većina tih ljudi odlično se prilagodila i asimilirala u švedsko društvo. Ne treba zaboraviti ni da su mnoge cijenjene plemićke obitelji, poput Wachtmeistera i De Geera, stranog podrijetla. A ako prihvatimo politiku Švedskih demokrata, uskoro ćemo kralja (Carla XVI Gustafa) morati poslati kući u Francusku, a kraljicu u Njemačku. Ne možemo šutke gledati to ludilo – rekao je Pervan, koji se u Švedsku doselio 1954. godine, nakon što je njegov otac dobio posao plivačkog trenera.

Kako je onda čak 1,1 milijuna Šveđana (17,3%) na parlamentarnim izborima 9. rujna glasalo za Švedske demokrate? Pervan to pripisuje „mentalitetu krda“ i tvrdi da SD neće riješiti probleme švedskog društva nego će ih samo pogoršati. Pozvao je potom građane koji nisu glasali za SD da razgovaraju sa svojim susjedima i priupitaju zašto je njihov odabir baš ekstremna desnica i što misle da će time postići.

Pervan vjerojatno očekuje nove izbore, jer ni 45 dana nakon izbora Švedska još nema novu vladu. Kristersson se ipak nije usudio surađivati sa Švedskim demokratima (što bi mu jamčilo stabilnu većinu) i nije uspio sastaviti vladu desnog centra. Sad je na redu Stefan Lövfen, lider socijaldemokrata i predsjednik manjinske vlade koja vodi Švedsku od 2014. godine. Međutim, zasad ništa ne ukazuje da bi moglo doći do dogovora dvaju blokova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara