BOJA KARIPSKIH KORALJA POTJEČE OD - BAKTERIJA

Nježan narančast sjaj karipskih koralja ne potječe od njih samih nego od bakterija koje u njima žive, tvrde američki znanstvenici.

No, bakterije ne daju koraljima samo boju nego i razgrađuju morsku vodu i pomažu u hranjenju koralja, dodali su znanstvenici.

Michael Lesser sa sveučilišta New Hampshire i njegovi kolege proučavali su karipske koralje poznate pod znanstvenim nazivom Montastraea cavernosa.

Ti koralji rastu u obliku velikih podvodnih stijena i često imaju fluorescentan sjaj, tipičan za neke vrste alga koje žive u simbiozi s koraljima i osiguravaju svojim domaćinima ugljikohidrate.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, katkada koralji sjaju i danju, upijaju plavu svjetlost i emitiraju narančastu. Ta je pojava tipična za bakterije, napisali su istraživači u časopisu Science.

Lesser i njegovi suradnici otkrili su da u koralju žive i alge i bakterije te da koralj iz bakterija crpi dušik. Dušik koraljima treba za rast, ali ne mogu iskoristiti većinu dušika koji dobivaju iz morske vode. Bakterije pretvaraju dušik iz morske vode u amonijak koji koralji mogu iskoristiti, otkrio je Lesser. A dušik iz bakterija možda pomaže i algama koje im uzvraćaju ugljikohidratima.

(Hina) xdgk ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara