BOJKOT Židovi će bojkotirati službenu komemoraciju holokausta zbog ustašizacije Hrvatske

BOJKOT Židovi će bojkotirati službenu komemoraciju holokausta zbog ustašizacije Hrvatske

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

KOORDINACIJA židovskih općina u Hrvatskoj odlučila je ne sudjelovati na komemorativnim i ostalim skupovima koje organizira hrvatska vlast povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na holokaust 27. siječnja, piše Novi list.

Kao razlog za bojkot navodi se nespremnost službenih organa Hrvatske da primjereno, službeno i javno reagiraju na postavljanje spomenika s ustaškom porukom "Za dom spremni!" na mjestu gdje je nekad bilo ustaško zapovjedništvo u Jasenovcu, zatim u Kutini.

Navodi se i kako postoji namjera da se sličan spomenik postavi i u Zagrebu te drugdje u Hrvatskoj.

Ognjen Kraus, predsjednik Židovske općine Zagreb, rekao je da se ubrzano nastavlja relativizacija ustaštva u Hrvatskoj.

Kraus: Ako su crvena zvijezda i ustaško U isto, nemamo o čemu razgovarati

"Ako su isto crvena zvijezda i ustaško "U", onda nemamo o čemu razgovarati", ističe Kraus za Novi list, koji dodatni motiv za nesuradnju s državnim vlastima vidi u tome što je u Tehničkoj školi Šibenik povučena izložba "Anna Frank – povijest za sadašnjost", a koja je dio međunarodnog projekta i bit će izložena u 40-tak zemalja.

> Ravnatelj šibenske škole uklonio međunarodnu izložbu o Anni Frank zbog ustaša i partizana

Prošle godine su zbog toleriranja ustaške ideologije pripadnici židovskih općina, srpska zajednica i SUBNOR bojkotirali službenu travanjsku komemoraciju žrtvama u Jasenovcu te organizirali vlastitu.

Podsjetimo, 20-tak godina glavna međunarodna komemoracija organizira se u Auschwitzu 27. siječnja, na dan kada je Crvena armija oslobodila logor. Tada u pravilu zasjeda i Europski parlament, a Dan holokausta obilježava se u europskim zemljama. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara