BOLESTI OKA KOD DIJABETIČARA UPUĆUJU NA OPASNOST OD AMPUTACIJE

Bolesti oka koje pogađaju dijabetičare u velikom su broju slučajeva znak prijeteće amputacije jedne ili obiju nogu, izvijestili su znanstvenici sa Sveučilišta Wisconsin u američkom gradu Madisonu u članku objavljenom u časopisu "Archives of Internal Medicine".

Veza između dvaju spomenutih problema krvne su žile: vjeruje se da su promjene do kojih dolazi u krvnim žilama očiju odraz lošeg stanja nekog drugog dijela tijela, objasnio je dr. Scot E. Moss sa Sveučilišta Wisconsin.

U istraživanje je bilo uključeno gotovo tisuću dijabetičara na inzulinu. Pacijentima su u razdoblju između 1980. i 1982. pregledani vid i oči, a zatim je njihovo zdravstveno stanje praćeno idućih 20 godina.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom toga razdoblja oko 10 posto pacijenata obuhvaćenih ispitivanjem završilo je na amputaciji. Suženje očnih arterija stručnjaci su povezali s povećanom opasnošću od amputacije nogu, zaključivši da je ona tri i pol puta veća kod tih pacijenata nego kod onih koji nisu bolovali od bolesti oka.

Slična istraživanja provedena na pacijentima koji boluju od dijabetesa tipa 2 i ne trebaju inzulinsku terapiju još nisu završena pa nije moguće iznijeti konačne rezultate o njihovu tipu bolesti, kazao je dr. Moss.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara