Bollywood, indijski Hollywood, dodjeljivat će također Oscare

BOLLYOOD ili indijski Hollywood osnovao je akademiju čiji će zadatak biti nagrađivanje kinematografije s potkontinenta, jedne od najznačajnijih na svijetu, nagradama koje ne bi trebale zaostajati za američkim Oscarima.

Cinema PeopleAcademy (CPA- Akademija filmskih djelatnika), koja okuplja najznačajnije osobe Bollywooda, "bit će odraz stila, opsega i veličine Oscara", izjavila je njezina predsjednica Smita Thackeray.

Prve nagrade bit će podijeljene u travnju iduće godine, a odnosit će se na indijske filmove, ali ne samo one na hindskom jeziku koji se govori na sjeveru Indije, kao što je to dosad bio slučaj s nagradama dodjeljivanima na filmskom festivalu u Bombaju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kinematografija na hindskom sa sjedištem u Bombaju (otuda naziv Bollywood) proizvodi godišnje samo oko trećinu od tisuću indijskih filmova koji svake godine izlaze na potkontinentu: ostatak je sniman na teluškom jeziku kojim se govori u središnjem dijelu zemlje ili na jeziku kannara koji se koristi u južnoj Indiji.

CPA će omogućiti poboljšanje kvalitete indijske kinematografije koja trenutačno trpi nestašicu dobrih scenarista, ističe Akademija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara