Bombaš iz Lockerbieja na slobodi zbog nafte, a ne karcinoma

Tekst: Z.J.
Foto: AFP

OSLOBAĐANJE bombaša iz Lockerbieja posljedica je trgovinskog sporazuma između Libije i Velike Britanije, a ne "puštanje iz samilosti", izjavili su predstavnici libijske vlasti. Britansko ministarstvo vanjskih poslova odmah se nakon libijskog priopćenja oglasilo i demantiralo tu vijest ističući da nikakav dogovor ne postoji te da je odluka o oslobađanju neovisna odluka škotskih vlasti i pravosuđa.

Sin libijskog predsjednika Moamera al-Gaddafija, Saif al-Islam  objasnio da je do kontroverznog puštanja Abdelbaseta Alija al-Megrahija, osuđenog za podmetanje bombe u PanAmov zrakoplov koji se srušio na škotski grad Lockerbie i prouzročio smrt 270 ljudi, došlo nakon što je "u svim trgovinskim ugovorima za naftu i plin s Velikom Britanijom, slučaj Megrahi uvijek bio na pregovaračkom stolu". Istovremeno, britanski mediji pišu o "trgovini ispod stola" i "tajnom sporazumu" između Londona i Edinburga, prenosi SkyNews. 

Gaddafijeva pohvala škotskoj "hrabrosti"

Reakcija službenog Londona i demantij su uslijedili nakon što se libijski predsjednik Gaddafi sastao s puštenim Mehranijem i njegovom obitelji te pohvalio škotske vlasti na "hrabrosti i zbog toga što su pokazale svoju nezavisnost, uprkos neprihvatljivim i nerazumnim pritiscima s kojima su bile suočene" prilikom njegova oslobađanja.

Podsjetimo, na zrakoplovu kompanije PanAm koji je 21. prosinca 1988. uzletio s londonskog aerodroma Heathrow prema New Yorku, je nakon 40 minuta leta na visini od 9.400m, odjeknula eksplozija u prostoru za prtljagu. Eksplozija je ubila svih 259 putnika i članova posade, a pod gorećim dijelovima raspadnutoga zrakoplova koji se srušio na škotski grad Lockerbie je stradalo još 11 osoba.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara