Bombaš samoubojica u Pakistanu ubio 31 osobu

Bombaš samoubojica u Pakistanu ubio 31 osobu
Foto: EPA

BOMBAŠ samoubojica raznio se danas pored biračkog mjesta na jugozapadu Pakistana, pri čemu je poginula najmanje 31 osoba, među kojima troje djece, a mnogi su ranjeni pa se strahuje da bi broj žrtava mogao rasti, rekli su dužnosnici.

Nasilje je izbilo dok su milijuni ljudi u Pakistanu izlazili na birališta na parlamentarnim izborima koji se održavaju uz jake sigurnosne mjere nakon napete kampanje obilježene napadima i optužbama za upletanje vojske.

Eksplozija se dogodila u Kveti, glavnome gradu pokrajine Balučistan, gdje je bombaš samoubojica na jednom predizbornom skupu bio ubio više od 150 ljudi.

Meta je bila policija

Meta bombaša bio je visoki policijski dužnosnik i njegovo osiguranje, koji su stigli kako bi ispitali sigurnosne uvjete na biralištu. Dužnosnik u eksploziji nije ozlijeđen, no među žrtvama su i dvojica pripadnika njegova osiguranja, potvrdila je policija u Kveti.

U obližnju bolnicu dovezeni su ranjeni i mrtvi ljudi, a liječnik te bolnice Mohamed Džafar rekao je da bi broj žrtava mogao biti i veći jer su mnogi u kritičnom stanju.

Zbog serije bombaških napada u kojima je poginulo više od 180 ljudi, vlasti su na izborna mjesta rasporedile 800.000 vojnika i policajaca. Islamska država preuzela je odgovornost za napad preko svoje novinske agencije Amaq.

Prvi rezultati očekuju se večeras

Militanti IS-a najavili su da će izbori biti meta njihovih napada jer demokraciju smatraju sustavom koji slijedi "zapadne neprijatelje".

Oko 106 milijuna birača, od 207 milijuna stanovnika, pozvano je da izađe na birališta kako bi izabrali zastupnike u sljedećem petogodišnjem sazivu parlamenta. Pobjednička stranka sastavit će novu vladu.

Jedan od glavnih kandidata za premijersku dužnost, predsjednik stranke PML-N Šabaz Šarif, došao je odmah nakon otvaranja birališta i ubacio listić u glasačku kutiju. Bivši igrač kriketa Imran Kan, predsjednik stranke Tehrik-e-Insaf (PTI, Pokret za pravdu), među kandidatima je s najviše izgleda.

Više od 85.000 birališta bit će otvoreno do 15 sati po srednjoeuropskom vremenu. Prvi rezultati očekuju se tijekom večeri.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara