Masakr u Egiptu, najmanje 235 mrtvih u bombaškom napadu

Masakr u Egiptu, najmanje 235 mrtvih u bombaškom napadu

Foto: Hina

KAKO javlja BBC, došlo je do bombaškog napada na džamiju al Rawdah u Egiptu. Do napada je došlo u provinciji na sjeveru Sinaja, a strahuje se od velikog broja žrtava.

Očevici su za egipatske medije izjavili kako je do napada došlo za vrijeme molitve petkom.

Najmanje 235 osoba poginulo u napadu

18:30 Kolinda Grabar Kitarović uputila je sućut egipatskom predsjedniku. 

"U ime građana Republike Hrvatske i u moje osobno ime, molim vas primite izraze duboke i iskrene sućuti povodom tragičnog napada na džamiju na Sinaju, za vrijeme molitve, koji je odnio veliki broj ljudskih života", rekla je predsjednica.

"Ovo je strašna tragedija za vašu zemlju kao i za sve vjernike. Republika Hrvatska i ja osobno osuđujemo ovaj brutalni napad na nevine ljude te ostajemo odlučni u borbi protiv terorizma, vjerske netrpeljivosti i svakog oblika netolerancije", poručila je Grabar-Kitarović.

18:15
Egipatski predsjednik obećao je brutalni odgovor nakon napada. Opširnije...

16:50
Poginulo je najmanje 235 ljudi, prema posljednjim informacijama.

16:25
Egipat je ove godine bio poprište krvavih napada. Opširnije...

16:10
Kako javljaju egipatski državni mediji, broj mrtvih popeo se na 200. Prema posljednjim informacijama, ozlijeđenih osoba je preko 120.

16:00
Egipatska vlada proglasila je trodnevnu žalost nakon tog napada za koji još nitko nije preuzeo odgovornost.

15:45 U Egiptu se dogodio niz smrtonosnih napada, uglavnom na sigurnosne snage, nakon što je vojska svrgnula islamističkog predsjednika Mohameda Morsija 2013. godine.

Većina napada izvedena je na Sinaju a odgovornost je za njih preuzela Islamska država.

Militanti pucali po ljudima

Prema izjavama očevidaca za egipatske medije, eksploziv je bio postavljen oko džamije i aktiviran je za vrijeme molitve.

Dok su ljudi bježali iz džamije, ispred džamije su naoružani militanti pucali po njima. Nakon što su na mjesto događaja došle prve službe hitne pomoći, militanti su ih slijedili te su otvorili vatru na njih, javljaju egipatski medji.

Kako javlja Reuters, napad je bio usmjeren na snage sigurnosti čiji se pripadnici mole u džamiji na koju je izvršen napad.

Tri dana žalosti

Kako prenosi Reuters, egipatska vlada najavila je tri dana žalosti. Predsjednik Abdul Fattah al-Sissi će se uskoro sastati sa službama sigurnosti, javlja egipatska televizija Extra News TV, prenosi BBC.

Nitko još uvijek nije preuzeo odgovornost za napad.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara