Bombaš-samoubojica iz Istanbula planirao napad u Ankari za Novu godinu

Bombaš-samoubojica iz Istanbula planirao napad u Ankari za Novu godinu

Foto: FAH

NABIL FADLI, Sirijac rođen u Saudijskoj Arabiji koji je ubio desetero njemačkih turista u samoubilačkom bombaškom napadu u Istanbulu, planirao je velik napad na dočeku Nove godine u Ankari, ali je promijenio metu nakon što mu je plan spriječen, kazali su visoki turski sigurnosni dužnosnici.

Fadli, rođen u Saudijskoj Arabiji 1988. gdje mu je otac bio učitelj, borio se za Islamsku državu u Siriji i jednom prilikom bio je uhvaćen i mučen, za što se odgovornima smatra sirijske Kurde, iako oni to ne žele priznati.

U Tursku je stigao prošli mjesec, a u Istanbulu se registrirao kao izbjeglica 5. siječnja. Tjedan dana poslije raznio se na Trgu Sultanahmet, u blizini Plave džamije i Aja Sofije, poznatih turističkih atrakcija.

Promijenio plan

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Turski dužnosnici kazali su da je Fadli promijenio plan nakon što su mu uhićena dvojica suradnika koji su pripremali samoubilački bombaški napad na Trgu Kizilay u Ankari za doček Nove godine.

Fadli nije bio sumnjiv vlastima jer se nije nalazio na popisu sumnjivih militanata, ni na turskom niti na međunarodnom.

Turska tajna služba podijelila je informacije nakon uhićenja u Ankari s kolegama u drugim zemljama, što je pridonijelo sprječavanju drugih napada planiranih u Europi, rekao je turski dužnosnik.

Još četvero ljudi koji su se registrirali u Istanbulu zajedno s Fadlijem 5. siječnja također je uhićeno i vjeruje se da su bili dio skupine koja je planirala napad, dodao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara