Boras dao počasni doktorat predsjedniku HDZ-a BiH

Boras dao počasni doktorat predsjedniku HDZ-a BiH
Foto: Twitter, Sanjin Strukic/PIXSELL

REKTOR zagrebačkog sveučilišta Damir Boras uručio je počasni doktorat hrvatskom članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine te predsjedniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću.

Kako je navedeno, Sveučilište u Zagrebu dodijelilo je počasni doktorat Draganu Čoviću za doprinos jačanju bilateralnih odnosa između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, očuvanje hrvatskog identiteta, promociju demokratskih vrijednosti i afirmaciju hrvatske obrazovne, znanstvene i kulturne baštine u Europi i svijetu.

No dodjela počasnog doktorata šefu HDZ-a BiH izazvala je veliko nezadovoljstvo u dijelu akademske zajednice koja to smatra političkim činom i srozavanjem ugleda Sveučilišta u Zagrebu. Zbog dodjeljivanja doktorata Čoviću književnik i kolumnist Jurica Pavičić vratio je zagrebačkom sveučilištu svoj počasni doktorat.

Senat je Čoviću dodijelio počasni doktorat na sjednici 15. svibnja, nakon pozitivnog mišljenja Stručnog povjerenstva za dodjelu počasnog doktorata koji su činili Borasovi prorektori prof. dr. sc. Tonći Lazibat i prof. dr. sc. Miloš Judaš te prof. dr. sc. Zvonimir Guzović, prof. dr. sc. Nedjeljko Perić i prof. emeritus dr. sc. Amir Hamzić.

Današnju dodjelu doktorata Čoviću iz prvog je reda gledao premijer Andrej Plenković, a Boras i Čović nakon dodjele obratili su se novinarima. Novinari su Borasa pitali o nezadovoljstvu u akademskoj zajednici i vraćanju počasnog doktorata zbog ove dodjele. 

Borasa uzrujala novinarska pitanja

"Oni koji su vratili, to je njihov problem. Sveučilište je dijelilo doktorate i onima koji nisu znanstvenici. Sveučilište si zadržava pravo, a oni koji se s tim ne slažu moraju znati da je tako glasalo dvije trećine. Oni koji se bune neka se zapitaju da li poštuju Sveučilište u Zagrebu", rekao je Boras. 

"Sveučilište u Zagrebu živi za Hrvatsku. Neka se zapitaju što govore", dodao je. 

Na upit novinara zašto se Čoviću dodjeljuje doktorat u vrijeme kampanje u Bosni i Hercegovini Boras se još više uzrujao.

"Je l' vi vodite kampanje u Bosni i Hercegovini? Očito da", rekao je Boras novinaru i demonstrativno otišao. 

Čović, koji se trenutno ponovno kandidira za člana Predsjedništva BIH, novinarima je rekao da mu je počasni doktorat čast i da svi koji imaju neke zamjerke na njegov rad to slobodno i kažu.

Dodjelu je komentirao i premijer Plenković.

"Mislim da je to lijepo priznanje za njegov rad i lijepa poruka i za Hrvate u BiH, rekao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara