Orešković traži saveznike u SDP-u i HNS-u? "Razgovarao sam i s ljudima iz drugih stranaka"

Orešković traži saveznike u SDP-u i HNS-u? "Razgovarao sam i s ljudima iz drugih stranaka"

Foto:FAH

MANDATAR Tihomir Orešković, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko i rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras na zajedničkom sastanku istaknuli su važnost školovanja potrebnih kadrova potrebama gospodarstva.

"Razgovarali smo o potrebi jačanja znanosti u zemlji te mogućnosti povezivanja sveučilišta i privatnog sektora", kazao je Orešković novinarima nakon razgovora u hotelu Sheraton. Istaknuo je važnost razvoja bitnih struka kao što su npr. informatičari kojih, kako je kazao, u Europi traže njih 900.000.

"Imali smo razgovore o modelima kako povećati neke struke u zemlji", kazao je Orešković.

Ističući važnost školovanja potrebama gospodarstva Karamarko je kazao kako će to biti sve u cilju provođenja potrebnih reformi u gospodarstvu. Upozorio je na problem odlaska naših najboljih kadrova u inozemstvo. "Nema potrebe da ti kadrovi odlaze van i ne ostanu u zemlji, ako za njima postoje potrebe gospodarstva", kazao je.

Orešković: Razgovarao sam s drugim strankama

Na novinarski upit je li istina da traži saveznike, primjerice disidente iz SDP-a ili tehnokrate iz HNS-a te je li razgovarao s ljudima iz drugih stranaka, Orešković je bio neodređen, ali je potvrdio da je razgovarao i s ljudima iz drugih stranaka.

"Ja sam imao diskusije sa svima. Tražimo najsposobnije i najkvalitetnije ljude. Otvoreni smo prema svima koji imaju što za pružiti Hrvatskoj. Imao sam diskusije i s Vrdoljakom i s drugima, ali neću spominjati imena", kazao je Orešković, prenosi N1.

Na opetovano pitanje je li razgovarao s nekim iz SDP-a, Orešković je kazao: "Imao sam diskusije, samo ću to komentirati".

Spominjala se imena mogućih ministara

Boras je potvrdno odgovorio na upit jesu li se spominjala imena za budućeg ministra obrazovanja, ali nije želio izlaziti u javnost oko toga. "Imena su se spominjala, ali ne mogu o tome govoriti jer ih je bilo više", kazao je.

Naveo je kako Sveučilište očekuje potporu buduće vlade te je i  ono spremno zemlji dati obrazovane kadrove u strukama koje su potrebne gospodarstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izrazivši zadovoljstvo sastankom, Boras je kazao i da su, osim o potrebama visokog obrazovanja, razgovarali i o potrebama srednjeg i osnovnog obrazovanja jer ona daju kandidate za visoko obrazovanje.

"Hrvatska mora doći u rang država koja imaju 25 posto obrazovanih te za to mora osigurati dovoljan proračunski udio"; poručio je.

Boras je istaknuo i važnost poticanja mladih da studiraju one struke koja su potrebna, posebno tehničke i informatičke struke. No, dodao je, potrebno je poboljšati kvalitetu obrazovanja mladih da imaju znanja koja će im omogućiti brzo i efikasno studiranje.    

Boras po povratku na Sveučilište izjavio da je glavni motiv toga razgovora bio želja zagrebačkoga Sveučilišta u cjelini  i svih hrvatskih sveučilišta da politički partneri Most nezavisnih lista i HDZ ostvare stabilnu vlast koja će 'osluškivati' potrebe sveučilišta. 

"Razgovarali smo gotovo sat vremena, ali najviše o tomu, što je i bio naš motiv toga dogovorenoga sastanka, da Sveučilište kao cjelina, a i sva sveučilišta u Hrvatskoj, žele da partneri  Most i HDZ ostvare stabilnu vlast koja će 'osluškivati potrebe sveučilišta", rekao je Hini rektor Boras.

Istaknuo je kako sveučilišta, dajući potporu političkim partnerima, žele i osigurati da se čuje njihovo mišljenje. Objasnio je kako je osobit naglasak u razgovoru bio na tomu da sveučilišta i politička vlast zajedno osiguraju u Hrvatskoj takvo visoko obrazovanje kakvo je i potrebno našoj zemlji.

Boras: Mlade treba potaknuti da studiraju ono što je Hrvatskoj potrebno

Rektor Boras dodao je da se razgovoralo i kako potaknuti mlade da studiraju onu struke koje su Hrvatskoj potrebne. Pri tomu, istaknuo je, uzeli smo u obzir da u onim segmentima gdje je to potrebno, poput nastave matematike i drugih prirodnih predmeta koji su potrebni za studiranje tehničkih struka i sada jako aktualnih struka kao što je informatika, osiguramo kvalitetne nastavnike i obrazovne programe, te tako znatno poboljšamo znanje, a time i rezultate na testovima koji su bitni za studiranje spomenutih struka. 
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara