Boras ne želi da pročitate ovaj sjajni govor Damira Bakića

Boras ne želi da pročitate ovaj sjajni govor Damira Bakića

Foto: Index

UNATOČ apelu 16 redakcija hrvatskih medija, među kojima je i Index, da to ne čini, rektor zagrebačkog sveučilišta Damir Boras prošlog je petka zabranio novinarima ulazak na sjednicu Senata u zgradi Sveučilišta.

>> Počeli najvažniji izbori u Hrvatskoj nakon parlamentarnih, a malo tko to zna

Na sjednici su dvojica kandidata za rektora predstavljali svoje programe. Osim Borasa, kandidirao se i Damir Bakić, redovni profesor na matematičkom odsjeku PMF-a. Bakić je oduševio svojim govorom kojim je pokušao natjerati Senat da razmisli o tome kakvo sveučilište želi u naredne četiri godine. Portal srednja.hr uspio je doći do Bakićeva govora i prenijeti ga u cijelosti:

"Drage kolegice, dragi kolege!
 
Vi, mi, mi smo Senat, ali mi nismo Sveučilište. Sveučilište nisu ni ovi portreti svih naših prethodnika koji su nas zadužili, to nije ni ova aula, ni ova zgrada, to čak nisu ni naši sadašnji studenti zbog kojih smo ovdje… Sveučilište je mnogo veće i mnogo više.
 
Mi smo mali djelić tog velikog zdanja koje se gradi evo već 350 godina. Naša privilegija je u prilici koju imamo da u to veliko zdanje ugradimo i svoju ciglicu, svoj doprinos. Mi, ovaj naš Senat, mi odlučujemo kojim ćemo smjerom u iduće 4 godine. Do izbora u idući petak ostalo je još 10.080 minuta. Molim vas sve i svakog pojedinačno da od tih 10.080 odvojite nekoliko minuta i još jednom promislite o tome kakvo sveučilište želimo, trebamo i kakvo sveučilište ćemo ostaviti onima koji dolaze nakon nas.
 
Bez predrasuda, bez obzira na to što je bilo, molim vas da ostavimo sve što nije bilo dobro iza
nas i da pogledamo prema naprijed.
 
Mi odlučujemo o tome kakav će biti ovaj naš Senat. Hoćemo li ikad više na sjednicu doći kroz policijski kordon kao što se to dogodilo prije godinu dana, a ne ponovilo se, ili ćemo dolaziti ponosni i učiniti ovaj naš Senat mjestom dijaloga i kreacije. Odlučujemo i o tome hoćemo li imati rektora koji će radna mjesta dodjeljivati iza zatvorenih vrata i svoju funkciju interpretirati kao vlast ili rektora koji će služiti predano i skromno. Mi odlučujemo o tome hoće li Sveučilište i dalje dizati prijave protiv novinara, Ministarstva, aktivističkih udruga, studenata… Ili će ono ponovo biti prepoznato i shvaćano onako kako je i pozvano da bude; kao intelektualna i moralna avangarda ovog društva.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bio sam na svakom fakultetu, razgovarao sa svima koji su željeli razgovarati. Razgovarao sam iskreno i otvoreno i ništa nisam nudio, tražio, ništa obećavao. U tom pogledu nikome nisam ništa dužan. Moj jedini dug je beskrajna zahvalnost svima znanima i neznanima koji su mi proteklih mjeseci pomagali i pružali podršku.
 
Svoje prvo i jedino obećanje dat ću ovog trenutka svima vama: budem li izabran za rektora, poštovat ću ovaj Senat i učiniti da Sveučilištem upravljamo zajedno. Poštovat ću sve akademske vrijednosti i principe, poštovat ću sve fakultete, sve nastavnike i zaposlenike, sve studente.
 
A sad - spreman sam odgovoriti na sva vaša pitanja."
 
Novinarima je i dalje zabranjen ulaz
 
Podsjetimo, novinari 16 medijskih redakcija uputili su apel Sveučilištu u Zagrebu da im omogući da izravno prate sjednicu Senata 16. veljače, na kojoj su kandidati za rektora predstavili svoje programe, te sjednicu Senata 23. veljače, na kojoj će se tajnim glasanjem birati rektor Sveučilišta u Zagrebu. No, Uprava Sveučilišta u Zagrebu na čelu s rektorom Damirom Borasom nije predvidjela da te sjednice Senata budu otvorene za javnost, što je nekada bila uobičajena praksa na Sveučilištu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara