Borba protiv terorizma: Washington želi podatke o žiro-prometu

AMERIČKA administracija radi u sklopu borbe protiv terorizma na uspostavi sustava koji će joj omogućiti da bude informirana o stotinama milijuna međunarodnih financijskih transakcija, otkriva nedjeljni New York Times.

Prema listu, koji se poziva na neimenovane dužnosnike, radna skupina američke Riznice pripremila je proceduru pristupa registrima međunarodnih virmana primljenih ili emitiranih iz američkih banaka.

Riznica se poziva na odredbu zakona o reformi obavještajnog sustava izglasanog u prosincu koja joj dopušta da od financijskih institucija traži podatke o "određenim međunarodnim elektroničkim financijskim transferima" ako su oni potrebni u borbi protiv pranja novca i financiranja terorizma.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Počinitelji terorističkih napada 11. rujna 2001. koristili su međunarodne virmane za prijenos 130.000 dolara, ističu dužnosnici Riznice i dodaju da bi se ta vrsta operacije mogla ponovno koristiti.

Prema listu, novcu kojim se financira terorizam teško je ući u trag jer se mnogo operacija provodi s relativno minimalnim sredstvima. Napadi 11. rujna Al-Qaidu su stajali između 400.000 i 500.000 američkih dolara, dok su napadi na američka veleposlanstva u Nairobiju i Dar es-Salamu počinjeni u kolovozu 1998. stajali samo 10.000 dolara, piše list.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara