Boris Johnson: Britanija bi nakon Brexita mogla imati još veću ulogu u Europi

Boris Johnson: Britanija bi nakon Brexita mogla imati još veću ulogu u Europi

Foto: Hina

BRITANSKI ministar vanjskih poslova Boris Johnson rekao je da bi Velika Britanija mogla imati još veću ulogu u Europi unatoč glasanju o napuštanju Europske unije, a to stajalište, rekao je, dijeli sa Sjedinjenim Državama. 

"Velika je razlika između napuštanja EU i naših odnosa s Europom, koji će se intenzivirati", rekao je Johnson, koji je u srijedu imenovan na novu dužnost, u obraćanju novinarima.

"Bilo mi je jako drago kad sam primio telefonski poziv  od američkoga državnog tajnika Johna Kerryija koji se potpuno slaže s tim analizama. Njegovo je stajalište da u situaciji poslije Brexita i poslije pregovora, ono što zaista želi vidjeti... jest veća britanska uloga u inozemstvu, veća globalna uloga".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Johnson, vodeća figura u kampanji za Brexit, poznat je po nediplomatskom rječniku pri opisu međunarodnih političara, uključujući predsjednika Baracka Obamu i demokratsku predsjedničku kandidatkinju  Hillary Clinton, koju je jednom usporedio sa "sadističkom medicinskom sestrom u duševnoj bolnici".

Johnsonovo imenovanje izazvalo je  zapanjenost u političkim krugovima širom Europe, a francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault optužio ga je da je lagao za vrijeme kampanje za referendum o EU .

"Francuski ministar vanjskih poslova poslao mi je dražesno pismo samo nekoliko sati prije u kojemu kaže kako se veseli zajedničkoj suradnji i produbljenju anglo-francuske suradnje", rekao je Johnson.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara