Boris Johnson ostaje premijer, nadmoćno pobijedio na izborima

Boris Johnson ostaje premijer, nadmoćno pobijedio na izborima
Foto: EPA

PREMA posljednjim rezultatima parlamentarnih izbora u Velikoj Britaniji konzervativci su osvojili najmanje 365 mandata, dovoljno da osiguraju većinu i da Johnson ostane premijer. Rezultate je komentiralo vodstvo britanskih stranaka, ali i svjetski čelnici.

Na Indexu ste mogli pratiti tijek događaja iz minute u minutu.

11:56 Boris Johnson krenuo je prema Buckinghamskoj palači gdje će ga primiti britanska kraljica Elizabeta II.

11:20 Njemačka kancelarka Angela Merkel čestitala je Johnsonu na pobjedi. "Radujem se surađivati s Vama radi prijateljstva i snažne suradnje između naših nacija", objavio je na Twitteru njezin glasnogovornik.

Predsjednik prijelazne španjolske vlade Pedro Sanchez ocijenio je na Twitteru: "Nastavit ćemo raditi na uređenom #Brexitu koji jamči prava i slobode građanima i pruža sigurnost gospodarskim sektorima. Predani smo najbližim mogućim budućim odnosima između EU-a i Ujedinjenog Kraljevstva".

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima: "Naravno da se svaki put nadamo da snage koje pobijede na izborima u bilo kojoj zemlji dijele ideologiju i žele izgraditi dobre odnose s našom zemljom. Ne znam koliko su takve nade primjerene u slučaju Konzervativne stranke".

Predsjednik katalonske regionalne vlade Quim Torra čestitao je na pobjedi škotskim nacionalistima nakon što je čelnica Škotske nacionalne stranke Nicola Sturgeon kazala da želi drugi referendum o neovisnosti od Britanije.

Luksemburški premijer Xavier Bettel rekao je: "Boris je pobijedio na izborima govoreći svima da želi provesti Brexit, pa je sada vrijeme da to i učini".

10:55 Čelnici EU-a čestitali su Johnsonu na izbornoj pobjedi, ali su neki također, poput češkog premijera, ocijenili da je to "loša vijest za Europu".

"To je očito golemi uspjeh za Borisa Johnsona. On je karizmatični vođa. Pobijedio je i sada će nas Britanci nažalost napustiti. To je loša vijest za Europu", rekao je Andrej Babiš.

Zbog Brexita žali i Norbert Roettgen, njemački zastupnik iz redova kršćanskih demokrata kancelarke Angele Merkel.

"Nije tajna da sam želio da Ujedinjeno Kraljevstvo ostane u EU, ali britanski narod je odlučio i moramo prihvatiti njihov izbor. S Johnsonovom pobjedom Brexit je neizbježan. Naš cilj je sada da odnosi s Ujedinjenim Kraljevstvom budu što je moguće bliskiji", rekao je Roettgen.

10:53 Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel čestitao je britanskom premijeru Borisu Johnsonu na izbornoj pobjedi i pozvao na brzu ratifikaciju sporazuma o Brexitu. Također je izjavio da je EU spreman ispregovarati sporazum o slobodnoj trgovini s Britanijom, ali je pozvao London da radi u dobroj vjeri.

"Mi smo spremni. Mi smo definirali naše prioritete", istaknuo je Michel.

Europljani će, ističe AFP, posebnu pozornost posvetiti "cjelovitosti unutarnjeg tržišta" na način da budući odnosi između dvije strane jamče jednaka pravila igre, zagovarajući pritom "da budući odnosi s Velikom Britanijom budu što tješnji".

10:51 Danas neće biti sastanka britanske vlade, građani će trebati čekati do ponedjeljka da bi vidjeli kako izgleda novi Johnsonov tim.

10:47 Poznati su svi rezultati za zastupnička mjesta, osim iz jedne izborne jedinice. Zbog lošeg vremena na britanskom jugozapadnom otočju odgođeno je prebrojavanje glasova okruga St.Ives jer su brodovi i druga prijevozna sredstva imali problema prilikom prijevoza glasačkih listića s okolnih do glavnog otoka St. Mary.

10:38 U svom slavljeničkom govoru Boris Johnson je rekao: "Idemo na Brexit, ali prvo, dragi moji prijatelji, idemo na doručak." Britanska ministrica unutrašnjih poslova Priti Patel zahvalila je svim glasačima i objavila sliku na Twitteru kako radi upravo to - prvo kreće na doručak, a zatim na Brexit.

10:30 Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz rekao je da Johnsonova pobjeda nije samo politička, već da je i "pobjeda vrijednosti".

“Nikada do sada izbori u Britaniji nisu bili vođeni pod ovakvim okriljem antisemitizma. Svima onima koji su glasali protiv takvog ozračja treba dati medalju. Ovo se treba pamtiti kao velik korak u borbi protiv mržnje", rekao je Katz, a prenosi The Jerusalem Post.

10:10 Zastupnica Laburističke stranke Mary Honeyball kazala je u intervjuu za France 24 što ona smatra da su razlozi ovakvog poraza laburista na izborima.

"Mislim da je razlog zašto smo izgubili na izborima i antipatija prema Jeremyju Corbynu. Mnogi su rekli kako neće glasati za Laburističku stranku jer je on na čelu. Također su mnogi birači smatrali da je zbog referenduma trebalo doći do Brexita i odgovarao im je Johnsonov pristup: 'Da, Brexit se mora dogoditi.' Uz sve to, došlo je do problema u industriji. U mnogim industrijskim područjima već neko vrijeme ili nije bilo posla ili nije bilo povišica. Ljudi su za tu situaciju trebali žrtveno janje pa su okrivili Europsku uniju, a Johnson im je obećao rješenje - Brexit", rekla je Mary Honeyball.

9:58 Nizozemski premijer Mark Rutte rekao je da je britansko biračko tijelo Johnsonu dalo "uvjerljiv mandat".

9:45 Svjetski čelnici počeli su čestitati Borisu Johnsonu na pobjedi. 

"Čestitke Borisu Johnsonu na ovakvoj pobjedi. Veselim se stabilnosti koju će donijeti ovi izbori i novim dogovorima. Pozdravi za sve nas tihe Britance", poručio je australski premijer Morrisonna Johnsonu na Twitteru.

"Čestitke povratku premijera Borisa Johnsona i njegovoj većinskoj pobjedi. Želim mu sve najbolje i veselim se suradnji koja će ojačati odnose između Indije i velike Britanije", napisao je na Twitteru indijski premijer Narendra Modi.

Čestitali su mu i premijeri Bugarske i Latvije.

9:38 Predsjednik Laburističke stranke Ian Lavery za poraz krivi stav stranke spram Brexita. Rekao je da je jedina razlika između ovih izbora i onih iz 2017. ta da su ovoga puta podržavali održavanje još jednog referenduma. Smatra da postoji "nedostatak povjerenja" jer je stranka u svom manifestu iz 2017. godine obećala da će poštovati ​​rezultat referenduma.

9:32 Zabilježen porast britanskih dionica nakon izborne pobjede Borisa Johnsona. Indeks FTSE 100 je za 0,5% viši već u prvim minutama nakon otvaranja tržišta.

8:33 "Sada je jasno da je Brexit volja većine britanskog naroda. Neću vas razočarati, radit ću dan i noć kako bih opravdao vašu podršku. Jer mi političari izgubili smo zadnje tri godine na razne pregovore i dogovore. Brexit će se dogoditi do 31. siječnja, nema ali, nema možda. Želimo izaći iz Europske unije i preuzeti kontrolu nad našim granicama, nad našim zakonima, nad našim migracijskim sustavom i sklopiti nove dogovore.

NHS (Nacionalna zdravstvena služba) naš je glavni prioritet. Dovest ćemo nove medicinske sestre i tehničare, nove liječnike, izgraditi nove bolnice. Radit ćemo na svim prioritetima za koje ste glasali, poput ulaganja u školstvo, ulaganja u znanost, u policiju. Glasali ste za to da ova zemlja postane ugljično neutralna. I to ćemo napraviti. Za sve ove stvari dali ste svoj glas i naša je sveta obaveza ispoštovati vaše želje i vaše povjerenje", rekao je jutros Johnson u svom govoru.

8:15 Američki predsjednik Donald Trump čestitao je Borisu Johnsonu na rezultatima, napomenuvši kako će sada SAD moći s Britanijom sklopiti novi trgovinski dogovor nakon Brexita.

"Čestitamo Borisu Johnsonu na velikoj POBJEDI! Velika Britanija i Sjedinjene Države moći će sada, nakon Brexita, ostvariti novi, veliki trgovinski sporazum. Taj posao može biti daleko unosniji od bilo kojeg drugog posla koji bi se mogao sklopiti s EU-om. Slavimo Borisa!", napisao je Trump na Twitteru.

8:05  Gotova je obrada rezultata u londonskim izbornim jedinicama, a brojke su identične kao u 2017. godini. Laburisti su osvojili 49 od ukupno 73 mandata u Londonu, odnosno tri mandata više nego što je stranka imala prije izbora, a blizu razine postignute na izborima 2017. godine. Između 2018. i 2019. izgubili su tri mjesta zbog prebjega zastupnika.

Unatoč dramatičnoj pobjedi u Richmondu, liberalni demokrati sada imaju samo tri zastupnika u Londonu, jednog manje nego što su imali prije općih izbora.

8:00 Boris Johnson je u svom stožeru opisao pobjedu svoje stranke na ovim izborima kao politički potres. 

7:56 "Želim zahvaliti građanima što su izašli na ove izbore koje bismo mogli nazvati povijesnima. Sada imamo priliku ispoštovati demokratsku volju Britanaca, poboljšati stvari u našoj zemlji i osloboditi potencijal svih naših stanovnika. To je ono što ćemo i napraviti. Prema sadašnjim rezultatima, s tim radom ćemo početi već sutra, hvala vam na tome. Ili bolje rečeno, već danas!", rekao je Boris Johnson.

7:45 "Ovo je očito razočaravajuća noć za Laburističku stranku. No, ipak bih htio nešto reći. U kampanji smo predstavili manifest nade, manifest jedinstva i manifest koji će ispraviti nepravde i nejednakosti u ovoj zemlji. Želim također naglasiti da više neću biti na čelu stranke pri budućim parlamentarnim izborima. Sada nam u stranci predstoji vrijeme promišljanja rezultata izbora i puta kojim ćemo ići dalje. Vodit ću stranku tijekom ovog perioda kako bih osigurao da se uistinu radi na tome i da krenemo prema budućnosti", kazao je Jeremy Corbin, vođa laburista.

7:32 "Za milijune stanovnika ove zemlje, ovi rezultati izazvat će strah i razočaranje, a ljudima je potrebna nada. Još uvijek vjerujem da naša zemlja može biti topla i velikodušna, otvorena prema drugima i da sa suradnjom s najbližim susjedima možemo postići puno više", izjavila je Jo Swinson, čelnica liberalnih demokrata.

7:25 Trenutna situacija osvojenih mjesta u parlamentu:

konzervativci: 365 mjesta
laburisti: 203 mjesta
Škotska nacionalna stranka: 48 mjesta
liberalni demokrati: 11 mjesta
Plaid Cymru: 4 mjesta
Zeleni: 1 mjesto
stranka Brexit: 0 mjesta

7:15 John Bercow, bivši predsjednik parlamenta, rekao je kako se radi o apsolutno dramatičnoj pobjedi Borisa Johnsona ako se rezultati pokažu točnima te kako će mu dati kredibilitet da provede Brexit do kraja siječnja 2020. godine.

6:48 Konzervativci Borisa Johnsona osvojili su najmanje 326 mandata, dovoljno da osiguraju većinu i da Johnson ostane premijer.

U svom govoru nakon što je dobio većinu Johnson je izjavio kako se radi o povijesnoj pobjedi koja će mu omogućiti da poštuje volju britanskog naroda i da izvede Veliku Britaniju iz EU-a.

Laburistička stranka ostvarila je možda i najgori rezultat otprije Drugog svjetskog rata, odnosno od 1935. godine. Očekuje se da će Jeremy Corbyn biti pozvan na odgovornost.

Laburisti razočarani

Drugi čovjek britanskih laburista John McDonnell ocijenio je u četvrtak "krajnje razočaravajućim" težak poraz svoje stranke na parlamentarnim izborima, potvrdi li se konačnim rezultatima, pripisavši ga "zamoru Brexitom" u vezi s kojim su laburisti bili neodlučni.

"Čini se da je tema Brexita prevladala, to je velikim dijelom zamor Brexitom. Ljudi već jednom žele završiti s tim", rekao je McDonnell za Sky News, komentirajući izlazne ankete.

"To znači da će se Brexit dogoditi 31. siječnja", istaknuo je Tony Travers, stručnjak Londonske škole ekonomije.

Financijska tržišta su nakon prvih procjena da je Boris Johnson osvojio većinu reagirala rastom vrijednosti britanske funte.

Francuska zadovoljna rezultatima

Francuska je u četvrtak navečer, sa susreta na vrhu europskih čelnika u Bruxellesu, izrazila zadovoljstvo prvim rezultatima izlaznih anketa rekavši da će pobjeda Borisa Johnsona na parlamentarnim izborima u Velikoj Britaniji "razjasniti situaciju" u vezi s dogovorom o Brexitu.

Pobjeda konzervativaca će "razjasniti situaciju" u vezi s dogovorom o Brexitu i "omogućiti jasnu većinu" u britanskom parlamentu koji se treba o njemu očitovati, komentirala je francuska državna tajnica za europska pitanja Amelie de Montchalin.

Funta raste

Funta je u četvrtak zabilježila najveći rast vrijednosti prema dolaru od svibnja 2018. i prema euru od srpnja 2016.

Oko 23 sata po srednjoeuropskom vremenu funta je skočila za 2,34 posto prema dolaru, na 1,3469 dolara, i za 1,93 posto prema europskoj valuti, na 82,97 penija.

Tržište reagira na "moguću veliku pobjedu konzervativaca koja Borisu Johnsonu daje mandat za uspješan završetak Brexita", komentirao je Shaun Osborne, zadužen za devizna tržišta u Scotiabanku.

No čista pobjeda mogla bi ga "potaknuti da zauzme krut stav u pregovorima s EU-om", istaknuo je. Pojavi li se opet mogućnost Brexita bez dogovora, "to će ponovo utjecati na funtu", upozorio je.

Boris Johnson je htio ove izbore, treće u zadnje četiri godine, kako bi zemlju izvukao iz krize zvane Brexit koja je oštro podijelila zemlju nakon referenduma 2016. na kojemu se 52 posto glasača izjasnilo za izlazak iz EU-a.

Pedesetpetogodišnji čelnik koji je dužnost preuzeo u srpnju predstavljajući se kao spasilac Brexita nije mogao u parlamentu progurati dogovor koji je postigao s Bruxellesom jer nije imao većinu u Zastupničkom domu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara