Boris Johnson: Posao sljedećeg premijera je da Britanija izađe iz EU-a

Boris Johnson: Posao sljedećeg premijera je da Britanija izađe iz EU-a
Foto: EPA

NOVI britanski premijer mora brzo djelovati kako bismo na pravi način napustili Europsku uniju, izjavio je danas bivši ministar vanjskih poslova i zagovornik izlaska iz EU-a Boris Johnson nakon što je Theresa May najavila da će odstupiti s premijerskog položaja.

Johnson, iz redova konzervativaca, najizglednija je zamjena za premijerku May.

Govoreći na konferenciji u Švicarskoj, Johnson je kazao da je May bila "stoički strpljiva" u suočavanju sa svim zavrzlamama oko izlaska zemlje iz europskog bloka. Pokušala je to učiniti tri puta i nije uspjela stubokom podijeljeni parlament privoljeti na ratifikaciju sporazuma s Bruxellesom.

"Posao novog čelnika je da izađemo iz EU-a"

"Posao našeg novog čelnika u Ujedinjenom Kraljevstvu, bilo da je on ili ona, jest da izađemo iz EU-a na pravi i odgovarajući način i stavimo Brexit na spavanje", kazao je Johnson.

"Također se moramo pobrinuti da ima dinamičan i uzbudljiv, ali i društveno suosjećajan konzervatizam koji će poraziti Jeremyja Corbina i laburiste", poručio je Johnson.

Johnson misli da bi Britanija mogla biti prvak slobodne trgovine

On smatra i da bi porast populističkih pokreta u Europi mogao dužnosnike u Bruxellesu natjerati na promjenu stajališta o Brexitu.

Prema njegovim riječima, Britanija bi "mogla sklopiti fantastične odnose slobodne trgovine" s Europom nakon što napusti Uniju, ali bi mogla biti i šampion globalne slobodne trgovine. Smatra i da bi se problem granice između Sjeverne Irske i Republike Irske mogao riješiti tijekom provedbe sporazuma o trgovini.

Nije htio govoriti o svojoj kampanji za čelno mjesto konzervativaca na koje pretendiraju i ministar vanjskih poslova Jeremy Hint i najvjerojatnije bivši ministar za Brexit Dominic Raab te bivša predsjednica Donjeg doma Andrea Leadsom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara