Boris Johnson zagovarao Brexit, a sad će nagovarati EU da tijesno surađuje s Velikom Britanijom

Boris Johnson zagovarao Brexit, a sad će nagovarati EU da tijesno surađuje s Velikom Britanijom

Foto: 123rf

NOVI britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson rekao je da će uvjeriti svoje kolege po dužnosti u Europskoj uniji da će Velika Britanija nastaviti tijesno surađivati s njima kada napusti europski blok u rezultatu izglasavanja izlaska iz EU-a na referendumu krajem lipnja.

"Poruka koju ću prenijeti našim prijateljima u Vijeću je ta da moramo provesti volju naroda i izaći iz Europske unije, ali da to ne znači da ćemo napustiti Europu", rekao je Johnson, zagovornik Brexita, u izjavi za novinare po dolasku na sastanak ministara vanjskih poslova EU-a u Bruxellesu.

"Mi nećemo ni na koji način napustiti našu vodeću ulogu u europskoj suradnji...", dodao je Johnson kojemu je ovo prvi put u inozemstvo otkako ga je nova premijerka Theresa May imenovala šefom diplomacije.

Johnson se sastao u nedjelju s visokom predstavnicom EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federicom Mogherini i oboje su istaknuli da je sastanak održan u dobrom ozračju te da su razmotrili zajednički odgovor na neuspjeli pokušaj vojnog udara u Turskoj kao i napad u Nici.

"Što se tiče Turske, mislim da je vrlo važno... da sve strane pokažu suzdržanost i umjerenost i na to ću pozivati", kazao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara