Boris Tadić: Gotovinino oslobađanje bi ugrozilo hrvatsko-srpske odnose

Tekst: Z.J.
Foto: AFP

"SVATKO tko poslije tragičnog iskustva iz devedesetih spominje upotrebu vojske, igra se vatrom i ne pokazuje potrebnu političku odgovornost", opisao je srpski predsjednik Tadić izjavu bivšeg predsjednika Mesića u presijecanju koridora kod Brčkog ukoliko RS zatraži odcjepljenje od BiH. "Stipe Mesić je u Jasenovcu izrekao politički jako značajne stvari, koje nitko od hrvatskih političara prije njega nije izgovorio, o ustaškim zločinima koji su počinjeni u NDH. Inzistiranje na antifašističkom naslijeđu Hrvatske također je jedna izuzetno značajna Mesićeva politička ostavština koju nitko ne može negirati", dodao je Tadić u intervjuu za Vreme.

Tadić je rekao da prati prve predsjedničke dane Ive Josipovića te da očekuje da će se uskoro početi rješavati otvorena pitanja kao što su "povratak izbjeglih Srba, povrat njihove imovine te poštovanje njihovih ljudskih i manjinskih prava".

Srbija je za očuvanje cjelovite Bosne i Hercegovine

"Za Srbiju je važno i da Hrvatska u Haag dostavi sve dokumente u vezi s optužnicom protiv Ante Gotovine te ne bi bilo dobro da Hrvatska opstruira proces i otkrivanje pune istine time što se dokumenti ne dostavljaju sudu", rekao je Tadić i naglasio da bi "bilo loše ako bi se dogodilo da Ante Gotovina bude oslobođen zbog tzv. nedostatka dokaza". "To nikako ne bi bilo dobro za naše odnose", naglasio je Tadić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tadić se ogradio od Dodikovih najava referenduma tvrdeći da je Srbija za očuvanje Daytonskog sporazuma te za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine. "Srbija je za cjelovitu Bosnu i Hercegovinu i Srbija će usvojiti rezoluciju o Srebrenici u svom parlamentu", rekao je Tadić.

Srbija vodi u borbi protiv organiziranog kriminala, Hrvatska protiv korupcije

Govoreći o borbi protiv organiziranog kriminala u Srbiji, predsjednik Srbije je rekao da je Srbija pogođena kriminalom koji "nije samo srpski već je dio grupa s područja jugoistočne Europe, Europske unije i Latinske Amerike". Tadić je dodao kako smatra da sve zemlje regije ne sudjeluju istim intenzitetom u borbi protiv organiziranog kriminala. "To je međunarodna obveza svih i to je, na kraju, pretpostavka da svi zajedno budemo u Europskoj uniji", naglasio je Tadić.

Objašnjavajući razlike u regiji, Tadić je rekao da zemlje u regiji nisu na istoj razini ni u reformi javne administracije ni u izgradnji industrijskih kapaciteta, ali ni u uspostavljanju pravne države. "Srbija je sasvim sigurno vodeća zemlja u borbi protiv organiziranog kriminala u regiji. Hrvatska je odmakla ispred Srbije u borbi protiv korupcije. Ta vrsta pozitivnog rivalstva može na kraju pridonijeti da postignemo rezultate koji su na korist naših građana, a pretpostavka su našeg daljnjeg europskog puta", objasnio je Tadić.

O povjerenju u službe u regiji Tadić je rekao da je Srbija promptno reagirala kad je dobila informacije iz Hrvatske o mogućoj umiješanosti nekih građana Srbije u Pukanićevo ubojstvo. "Kod situacija ove vrste potpuno je bespredmetno pozive na suradnju tumačiti kao `naloge` druge zemlje i, regionalno gledano, štetno je oglušavati se na te pozive".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara