Borislav Paravac imenovan za novog člana predsjedništva BiH

ZASTUPNIČKI dom Parlamenta Bosne i Hercegovine imenovao je u srijedu Borislava Paravca za novog člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda.

Paravca je za ovu dužnost kandidirala Srpska demokratska stranka (SDS) iz koje je bio i raniji član Predsjedništva BiH Mirko Šarović. On je bio prisiljen podnijeti ostavku zbog političke odgovornosti za protuzakoniti izvoz oružja i vojne opreme Iraku iz poduzeća u Republici Srpskoj.

Sukladno izbornom zakonu, Paravac je izabran glasovima većine zastupnika u državnom Parlamentu koji dolaze iz srpskog entiteta. Za njega su zapravo glasovali samo zastupnici iz reda SDS-a i Partije demokratskog progresa (PDP), stranaka koje čine vladajuću koliciju u Republici Srpskoj.

U vrijeme glasovanja zastupnici iz oporbenih stranaka napustitli su dvoranu u kojoj je zasjedao Parlament ili su bili suzdržani. Imenovanje Paravca treba potvrditi i Dom naroda Parlamenta BiH odnosno klub srpskih zastupnika u tom tijelu, no očekuje se kako će to biti samo formalnost jer će se i tamo o ovome izjašnjavati samo predstavnici SDS-a i PDP-a.

U izjavi novinarima Paravac je kazao kako vjeruje da će se najavljeni sastanak Međudržavnog vijeća za suradnju Hrvatske i BiH održati 11. travnja kako je i najavljeno jer se očekuje da Dom naroda do kraja tjedna potvrdi njegovo imenovanje.

Odmah nakon što je SDS nominirala Paravca neovisni mediji u BiH otvorili su pitanje njegove ratne uloge. Poznato je da je on bio predsjednik općinske vlade u Doboju kao član SDS-a u vrijeme kada je u to gradu obavljeno masovno protjerivanje Hrvata i Bošnjaka.

Također su učestale optužbe da je novi srpski član Predsjedništva BiH odgovoran z brojne pljačke i zloporabe počinjene na području Doboja gdje je SDS uvijek bio vladajućom strankom.

(Hina) rm sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara