Bosanskim Srbima rok do 17. ožujka za rasplet "afere Orao"

VLASTIMA bosanskih Srba dan je rok do 17. ožujka da u cijelosti istraže okolnosti pod kojima je tvrtka ´Orao´ iz Bijeljine prekršila embargo Ujedinjenih naroda na isporuku oružja Iraku te da do tog datuma izvijeste međunarodne organizacije u Bosni i Hercegovini o osobama koje snose političku odgovornost za ovaj skandal.

Iz Ureda visokog predstavnika za BiH (OHR) Paddyja Ashdowna u petak je priopćeno kako je izvješće o ´aferi Orao´ što su ga vlasti Republike Srpske dostavile u prosincu prošle godine manjkavo te da u njemu nema nekih posebno važnih informacija.

Izvješće koje sadrži više od 1.500 stranica analizirano je u protekla dva mjeseca a glavni zapovjednik SFOR-a u BiH američki general William Ward u srijedu je pismom izvijestio predsjednika Republike Srpske Dragana Čavića kako taj dokument ne daje odgovor na neka ključna pitanja te da se to mora ispraviti do 17. ožujka.

´Dobili smo tri izvješća o aferi Orao i svaki je bio bolji od prethodnog no niti jedan nije bio odgovarajući s obzirom na ozbiljnost problema´, izjavio je ovim povodom Ashdown.

Visoki predstavnik za BiH podsjetio je vlasti u Banjoj Luci kako je izvoz vojne opreme Iraku koji je trajao godinama nanio veću štetu ugledu BiH od bilo kojeg drugog izgreda još od završetka rata 1995. godine.

Iz Ashdownova ureda objavljeno je upozorenje kako je 17. ožujka ´krajnji rok´ do kojega bosanski Srbi imaju šansu ispuniti preuzete obveze. Ne dogodi li se to, međunarodna je zajednica pripravna reagirati ´kako to nalaže ozbiljnost problema´.

Zbog afere ´Orao´ ostavke su do sada bili prisiljeni podnijeti ministar obrane Republike Srpske Slobodan Bilić i načelnik Glavnog stožera Vojske Republike Srpske (VRS) general Novica Simić.

U istražnom pritvoru već su tri mjeseca i trojica bivših direktora ´Orla´.

Mediji u BiH međutim gotovo jednoglasno tvrde kako odgovornost za ovaj skandal teško može izbjeći sadašnji predsjedatelj Predsjedništva BiH Mirko Šarović koji je u vrijeme izvoza vojne opreme Iraku bio na najodgovornijim dužnostima u srpskom entitetu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara