Bosna i Hercegovina od danas je korak bliže Europskoj uniji

BOSNA I HERCEGOVINA danas je korak bliže Europi nakon što su čelnici te zemlje potpisali u Luxembourgu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP). Na svečanosti potpisivanja sporazuma bili su povjerenik EU za proširenje Oli Rehn, ministar vanjskih poslova Slovenije Dimitrij Rupel čija je zemlja predsjedavajuća EU, visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i zajedničku sigurnost Javier Solana, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić, predsjednik Predsjedništva BiH Haris Silajdžić te ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj.

Uređeni odnosi s EU

Potpisom SSP-a Bosna i Hercegovina uredila je odnose s Europskom unijom u sva tri stupa Unije, odnosno s Europskom zajednicom, ekonomskom politikom i zajedničkim tržištem te zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku, kao i pravosuđe te unutarnje poslove.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sastoji se od 10 poglavlja. To su opća načela, politički dijalog, regionalna suradnja, slobodno kretanje roba, kretanje radnika, poslovni planovi, pružanje usluga, kapital, zatim usklađivanje prava, provedba prava i pravila tržišnog natjecanja, pravosuđe i unutrašnji poslovi, oblici suradnje, financijska suradnja, te na kraju institucionalne, opće i završne odredbe.

Povijesni datum

"Vladavina zakona posebno je važna za zemlje u regiji, a ona nije bila dovoljno prisutna u BiH, posebno u slučaju presude Međunarodnog suda pravde i povratka izbjeglica", kazao je nakon potpisivanja SSP-a, Haris Silajdžić čiju izjavu prenosi Dnevni Avaz. Također Silajdžić je kazao i kako nakon potpisivanja očekuje više demokracije i vladavine zakona.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH-a Nikola Šprić te ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj u svojim prvim izjavama za BiH medije kazali su kako je riječ o povijesnom dokumentu, te o povijesnom datumu za budućnost njihove zemlje.

"Nastavili smo biti angažirani u BiH, jer nam je BiH u srcima. Za narod u BiH je ovo dobro i nadam se da ćemo nastaviti raditi u miru i prosperitetu", kazao je pak visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana čiju izjavu prenosi Dnevni Avaz.

I.Ć.
Foto:RTV FBiH

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara