Bošnjakoviću nije jasno kako je Hrvatska po pravosuđu na svjetskom dnu

Bošnjakoviću nije jasno kako je Hrvatska po pravosuđu na svjetskom dnu
Foto: Hina

MINISTAR pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao je kako se predloženim povećanjem osnovice za izračun sudačkih plaća sucima nastoji vratiti ono što im je oduzeto u vrijeme gospodarske stagnacije.

"Zadnjih pet-šest godina uglavnom smo imali smanjivanje, osnovica se smanjivala najmanje 3 posto, pa onda 6 posto. Sada je prijedlog da osnovica i za pravosuđe ide gore 6 posto, s obzirom da su rasle osnovice u javnom sektoru", izjavio je Bošnjaković upitan za prijedlog linearnog povećanja osnovice od šest posto za izračun plaća svih pravosudnih dužnosnika od početka iduće godine.

Riječ je o prijedlogu procjene učinaka Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika, koji je od prošloga tjedna u javnom savjetovanju. Njime je predviđeno i povećanje sudačkih plaća na općinskim sudovima koje bi se oni trebali izjednačiti sa sucima trgovačkih i upravnih sudova.  

U obrazloženju tog prijedloga, Ministarstvo pravosuđa navodi da je posebnom odlukom vlade sucima osnovica za tri posto smanjena 2013. godine, a godinu dana kasnije zakonskim izmjenama za dodatnih šest posto.

"Nerealan plasman"

Ministar je na novinarski upit prokomentirao i najnovije izvješće Svjetskog ekonomskog foruma koje je Hrvatsku po neovisnosti sudstva stavilo na samo začelje ljestvice, odnosno na 120. mjesto od ukupno 140 zemalja.

Bošnjaković smatra da je ovako loš plasman nerealan.

"Moram priznati, nisu mi jasni parametri kako se do toga došlo jer mi smo u postupku pregovora za članstvo u EU mijenjali čak i Ustav da omogućimo sve ove procese da budu transparentni i neovisni", izjavio je Bošnjaković u Ivanić-Gradu gdje je kao izaslanik premijera sudjelovao na 14. bučijadi, turističko-gospodarskoj i gastronomskoj manifestaciji. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara