Bot: Referendum o pristupu Turske EU-u ne smatram pravednim

Nizozemski ministar vanjskih poslova Bernard Bot, čija zemlja predsjedava EUom, u nedjelju je izjavio kako ne smatra "pravednim" dopustiti da pristup Turske EUu ovisi o ishodima referenduma za čije se održavanje zalažu Francuzi i Austrijanci, izvješćuje France presse.

"Veliki su izgledi da Turska ne postane članicom EU-a i mislim da to nije u redu, jer mi se čini da su se pravila igre izmijenila za vrijeme 'utakmice'. Naime, Turcima se ni 1999. ni 2002. nije reklo da će se nakon cijele procedure održati i referendumi", rekao je Bot u programu danske televizije, prenosi Reuters.

Francuska i Austrija, u kojima se većina stanovnika protivi ulasku Turske u blok, održat će referendume o njezinu pristupu, a negativan ishod referenduma u bilo kojoj od dvije spomenute zemlje onemogućit će tursko članstvo u EU-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Zemlje poput Francuske i Austrije žele organizirati referendume. Po mom mišljenju to su svoje stajalište trebale iznijeti već 1963.", smatra Bot. Bot je svojevremeno obavljao dužnost veleposlanika u Ankari i smatra da bi "ulazak Turske u EU obogatio europski blok" te dodaje: "To odgovorno tvrdim jer poznajem turski narod."

Austrijski kancelar Wolfgang Schuessel u petak je najavio održavanje referenduma u svojoj zemlji, a prijedlog o europskom referendumu što ga je iznio predsjednik Heinz Fischer ocijenio je "apsolutno razboritim".

(Hina) xmh ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara