Bozanić: Naš pravni sustav još boluje od komunističkog mentaliteta

NAŠ PRAVNI sustav još boluje od komunističkog mentaliteta i sustava koji je prihvatio od sovjetskoga pravnog sustava, izjavio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić na božićnoj konferenciji za novinstvo u Zagrebu, odgovarajući na upit o upisu pravnih osoba Katoličke crkve u evidenciju.

"Od svih područja života upravo je pravno područje ono u kojemu smo najmanje išli naprijed u ovih trinaest godina demokracije", rekao je Bozanić.

"Katolička crkva upis u registar nije počela zbog formalnih poteškoća jer joj nisu dostavljeni formulari kako je bilo dogovoreno", izjavio je Bozanić, dodavši da je to sad popravljeno te da može reći da će u roku od šest mjeseci to biti napravljeno.

Međunarodni monetarni fond trebao bi se više zauzeti za demokraciju i prava izrabljivanih skupina, a posebice žena koje rade nedjeljom, a čiji rad nije plaćen, izjavio je Bozanić komentirajući izjavu predstavnika MMF-a Hansa Flickendschilda.

Zakon o zabrani rada nedjeljom izglasao je Hrvatski sabor pa je on važeći zakon države koja je samostalna, nezavisna i odgovorna prema svojim građanima, a na čiji je zahtjev upravo poslije dovoljno prikupljenih potpisa i donesen, rekao je kardinal i dometnuo kako je taj zakon "pitanje poštivanja demokracije" i toga hoćemo li biti u službi čovjeka ili ćemo kapitalu podrediti sve pa i čovjeka.

Kada je riječ o otkazima podatci kazuju kako ima jako puno prekovremenih sati, a to onda znači da su potrebni novi ljudi, a ne otkazi, istaknuo je Bozanić i dodao da je stvar "vlade hoće li u odnosu s onima iz međunarodne zajednice biti suradnička i odgovorna ili podanička".

Trgovački lanci koji se u našoj zemlji bore za rad nedjeljom, u svojim zemljama to ne rade, rekao je i napomenuo da se "trebamo znati za se sami izboriti".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o ekologiji, Bozanić je pozvao da svojim potomcima sačuvamo pitku vodu i naše Jadransko more.

Odbacio je tvrdnje o navodnim predizbornim istupima nekih župnika tijekom izborne šutnje, a pitanje "Croatia osiguranja", kako je rekao, "pokrenuto je s državne strane".

"Crkva u tome u pregovorima nije išla daleko, samo smo razmotrili prijedlog", rekao je dodavši kako je ocijenjeno da nije zrelo ići u kooperaciju.

Glede povrata crkvene imovine, rekao je da za Crkvu to nije bilo prvo pitanje i da nije to stavljala na prvo mjesto. Dodao je kako je pitanje povrata crkvene imovine, pitanje obveza i pitanje poštivanja vlasništva.

Ako Crkvi bude vraćeno njezino vlasništvo, bit će, kako je rekao, sposobnija obavljati svoju karitativnu i socijalnu misiju.

Na božićnoj konferenciji za novinare i prvoj otkako je zagrebački nadbiskup Josip Bozanić imenovan kardinalom Svete Rimske crkve uvodno je na glavne događaje u Crkvi podsjetio predstojnik Ureda zagrebačkog nadbiskupa za odnose s javnošću Zvonimir Ancić.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara