Bozanićev intervju vatikanskom listu "L´ osservatoreRromano"

PAPA dolazi da nam pokaže jasan orijentir i dade nove poticaje, izjavio je zagrebački nadbiskup Josip Bozanić listu "L Osservatore Romano" u povodu trećega pastolarnog pohoda Svetoga Oca Hrvatskoj i njegova 100. apostolskog putovanja izvan Italije.

Pod naslovom "Obitelj je put Crkve i naroda", vatikanski list u posebnom prilogu na 32 stranice objavljuje danas razgovor s Bozanićem, te tekstove hrvatskih biskupa iz gradova koje će obići Papa.

"Velik je to dar za hrvatski narod što papa Ivan Pavao II. u posljednjih devet godina po treći put dolazi u Hrvatsku", izjavio je Bozanić.

Po nadbiskupovim riječima, svjesni smo toga dara i zato smo neizmjerno zahvalni dobrome Bogu, očekujući njegova Glasnika jednakom gorljivošću kakvom smo ga čekali za prethodnih posjeta.

"On nam dolazi kao dar, donoseći dar - novu blaženicu (Mariju Propetog Petković), odajući na taj način priznanje našem kršćanskom svjedočanstvu. Svaki njegov pohod poziv je na prijajanje uz istine vjere, poziv na svetost života što je zorno iz svih njegovih nastupa širom svijeta", rekao je Bozanić, te podsjetio na prva dva papina pohoda Hrvatskoj, kada je blaženikom proglasio kardinala Alojzija Stepinca.

Bozanić je rekao da je prvi posjet 1994. bio znakovit po Papinim porukama i savjetima u vrijeme dok su "postojale duboke ratne rane i još nisu bile zacijelile, uz toliko problema prognanika, izbjeglica i egzilanata". Posebno je bio znakovit slogan tog putovanja, "Papa je s vama", kao i njegove mirovne poruke, dodao je.

Govoreći o pripremama za susret sa Svetim Ocem, Bozanić je rekao da je molitva prvotna priprava koja je snažno zahvatila cijelu našu Crkvu i da je upravo ona snaga koja pokreće sve druge elemente pripreme u čitavom društvu.

"Papa, istina, dolazi prvenstveno Katoličkoj crkvi, ali on dolazi i svim građanima naše zemlje da svima navijesti Božju ljubav prema svakom čovjeku", izjavio je, dodavši da već sada proživljavamo radost i ljepotu susreta s njim u Rijeci i na Krku, u Dubrovniku, Osijeku i Đakovu te Zadru, svjesni da će na svakom od tih slavlja dušom i srcem biti nazočna cijela naša Crkva i domovina.

"Papa je naprosto već ovdje među nama, vibrira njegova prisutnost u osjećajima ljudi. I oni koji su dalje od Crkve nekako ne odolijevaju snazi njegovih duhovnih poticaja jer je on sinonim za dobro, pravedno, pošteno, općeljudsko, a za nas vjernike, nadasve, sveto", rekao je nadbiskup.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na upit o središnjim temama pohoda, Bozanić je istaknuo da će Sveti Otac u Dubrovniku proglasiti blaženom redovnicu Mariju Petković od Propetog, a u Rijeci će pohoditi marijansko svetište Trsat u kojem se posebno slavi sveta Nazaretska obitelj.

Bozanić je zatim govorio o Hrvatskoj kao marijanskoj zemlji, gdje postoje brojna marijanska svetilišta koja su uvjek posjećena. S Marijom u molitvi Krunice kontempliramo misteriju Krista, koji sadrži misterij čovjeka, sreće i boli, svjetlosti i slave. Posebno smo zahvalni i počašćeni što je to stoto putovanje Ivana Pavla II. i sretni smo što mu možemo čestitati 25. godišnjicu pontifikata.

Upitan za trenutačnu situaciju Crkve u Hrvatskoj, nadbiskup Bozanić je rekao da se u hrvatskom društvu događaju nagle promjene koje su povezane s procesom tranzicije i demokratizacije, sa svim izazovima i teškoćama koje one sa sobom nose.

Podsjećajući kako su hrvatski biskupi izabrali kao geslo za treći Papin pohod riječi: "Obitelj - put Crkve i naroda", zagrebački nadbiskup je rekao kako su time željeli "ukazati na važnost obitelji, ali i na tolike probleme i poteškoće s kojima se ona danas u hrvatskom društvu bori".

Po njegovim riječima, obitelj svoju zadaću prenositeljice biološkog života i života vjere danas ostvaruje s velikim poteškoćama, a posljedica toga je i ozbiljna demografska kriza u našem narodu.

"Duboka duhovna kriza suvremene civilizacije zahvaća naše obitelji tako da one sve teže prenose vjerske i moralne vrijednosti na nove naraštaje, što rezultira velikim egzistencijalnim nesnalaženjima i lutanjima djece i mladih", upozorava Bozanić.

Potrošački mentalitet i sveprisutni individualizam iskrivljuju poimanje braka i obitelji. Time se, naravno, ugrožavaju ne samo stabilnost braka i obitelji, nego i svekoliki život naroda, napomenuo je.

"Obitelj je kućna Crkva. Stoga i obnova Crkve počinje s obnovom obitelji, a ulaganje u odgoj novih naraštaj znači ulaganje u budućnost Crkve i nacije", izjavio je Bozanić, te je govorio o ulozi Crkve u odgoju poslije polustoljetne komunističke diktature. Posebno je govorio o ulozi laika u zauzimanju Crkve i u društvu.

Po ovom pohodu, kako je dodao, također želimo posvjedočiti našu stoljetnu vjernost i odanost Petrovoj Stolici i njegovim nasljednicima i jednako tako na početku trećeg tisućljeća obnoviti svoju četrnaeststoljetnu vjernost Kristu i njegovoj Crkvi, zaključio je Bozanić u vatikanskom glasilu "L Osservatore Romano".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara