"Božansku" djevojčicu s duplim udovima čeka 40-satna operacija odvajanja

DVOGODIŠNJA djevojčica, Lakshmi Tatma, koja je rođena sa četiri ruke i četiri noge u indijskoj pokrajini Bihar, sutra će biti podvrgnuta 40-satnoj operaciji kako bi joj se pružila prilika za normalan život.

Malena Indijka, rođena je s duplim udovima zbog toga što joj se brat ili sestra, sijamski blizanac, nisu do kraja razvili te stoga njen donji dio tijela izgleda kao da ima dva tijela. Nakon rođenja, ime je dobila po indijskoj božici bogatstva koja ima četiri ruke, a u njenom kraju vjeruju da je poslana od Boga. Nakon što se vijest o djevojčici pročula zabačenim mjestom Rampur Kodar Katti, muškarci, žene i djeca stajali su u redu za darshan ili blagoslov djevojčice.

Tijekom operacije, koristit će se najnovije tehnike operativnih zahvata kako bi se odvojili udovi koji su spojeni zdjelicom. Operacija, koja je vrijedna više od milijun kuna, trajati će 40 sati, a u njoj će sudjelovati 30 kirurga koji će operirati u smjenama od 8 sati.

Dvomjesečne pripreme rezultirat će uspjehom, uvjerena je dr. Sharan Patil, jedina doktorica koja se zainteresirala za njezin slučaj.

"Srećom, djevojčica ima jedno tijelo koje ima gotovo savršene unutarnje organe. Njen se kostur sastoji od dva tijela koja su prilijepljena jedno za drugo, a operacija, koja je vrlo izazovna, ne spada u najkompleksnije na svijetu. Operacija će se održati danas u kompleksu Narayana Health City u predgrađu Bangalorea.

"Tijela su spojena na vrlo neobičan način, kao da se odražavaju u zrcalu",  rekla je dr. Patil. Prvi će tim transplantirati bubreg nesuđenog brata ili sestre blizanke u njeno tijelo, a drugi će tim premjestiti mokraćni mjehur te genitalije i zatvoriti njenu zdjelicu.

Roditeljima male Lakshmi, majci Poonami i ocu Shambu, koji zarađuju oko pet kuna dnevno, rečeno je kako djevojčica ne bi preživjela u ovakvom stanju do tinejdžerske dobi.

V.M.
Foto: Telegraph

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara