"Bože, vrati nam NDH." Sramotni grafit mjesecima stoji u Šibeniku

"Bože, vrati nam NDH." Sramotni grafit mjesecima stoji u Šibeniku
Foto: Šibenik.in

GRAFIT ''Bože, vrati nam NDH'' cijelo ljeto stoji ispisan na putu za tvrđavu Barone na stijeni pokraj kapelice sv. Jakova uz Put Vuka Mandušića, a iako gradski komunalci neprimjeren grafit cijelo ljeto nisu uklonili, kažu da će to biti obavljeno danas tijekom dana, piše Šibenik.in.

"Mi nemamo strojeve za uklanjanje grafita. Dao sam nalog da se to izbriše, odnosno angažirali smo tvrtku koja će doći izbrisati grafit i to danas tijekom dana. Ni mi ni Zeleni grad nemamo strojeve za te radove, tako da smo angažirali tvrtku koja će to obaviti", kazao je kratko pročelnik gradskog komunalnog odjela Miroslav Lucić.

Grafit je ispisan na stijeni na raskrižju Puta Vuka Mandušića, Tijatske i dijela Ulice 7. kontinenta, a ovo su ga ljeto sigurno vidjeli brojni turisti na putu za tvrđavu Barone. Ipak, akcija čišćenja stijene organizirana je tek danas.

"Ma ovo je sramota, da cijelo ljeto tu stoji ovaj poziv na obnavljanje fašističke države. Živim u blizini i tu svaki dan prolazi stotine turista, a zamislite kakav dojam ostavljamo s ovakvim natpisima. Nije mi jasno koliko vremena treba komunalcima da to počiste", kaže jedan Šibenčanin.

NDH je, valja uvijek podsjetiti, bila kvislinška tvorevina koju su na području današnje Hrvatske i BiH za vrijeme Drugog svjetskog rata osnovali Nijemci i Talijani. Nezavisna Država Hrvatska nije bila ni nezavisna ni hrvatska. Gotovo o svim bitnim odlukama moralo se pitati Nijemce ili Talijane, a velika područja Dalmacije i Jadrana pripala su Italiji. Ante Pavelić tako se odrekao povijesnih hrvatskih teritorija na kojima su živjele stotine tisuća Hrvata koje su Talijani proganjali i maltretirali. I na područjima koja su formalno bila u sastavu NDH u Dalmaciji Talijani su držali vojsku i imali praktičnu vlast. NDH je imala i rasne zakone koji su rezultirali ubojstvima desetaka tisuća Srba, Židova i Roma.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara