Božinović je jutros, među ostalim, najavio kako će se na prometne dozvole vratiti hrvatski grb

Božinović je jutros, među ostalim, najavio kako će se na prometne dozvole vratiti hrvatski grb

Foto: Željko Lukunić/ Pixsell

OD NOVE godine na snagu su stupile promjene vezane za registraciju motornih vozila. O brojnim promjenama u podne je na konferenciji javnost izvijestio ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

>> VIDEO Ministar Božinović predstavio nova pravila o registraciji vozila, objasnio što se sve mijenja

Jedna od nebitnijih, ali zanimljivijih promjena je vraćanje hrvatskog grba na prometne dozvole.

"Umjesto dosadašnjih poreza na stjecanje od pet posto, kad govorimo o vlasništvu na autima, sad je zamjena utoliko što će se uplaćivati pristojbe koje su negdje upola manje. Smanjit će se i administrativni troškovi. Zamjena prometnih dozvola zbog popunjenosti također će se moći napraviti u stanici za tehnički pregled. Tu će se ostvariti dodatna ušteda, nekih 40-ak kuna. Što se tiče produljenja važenja prometnih dozvola, procedura i cijene ostaju iste. Uvodi se novi izgled obrasca prometne dozvole, vraćamo hrvatski grb na prometnu dozvolu", rekao je Božinović.

U videu pogledajte što se sve mijenja.

Podsjetimo, prije nekoliko godina, za vrijeme SDP-ove vlasti, postojala je ozbiljna ideja da se promijeni izgled registarskih pločica te da se na njih umjesto grba stavi nešto drugo što bi simboliziralo Hrvatsku. Na MUP-ovom natječaju pobijedila je ideja s crvenom i plavom kockicom umjesto grba. No HDZ na čelu s Tomislavom Karamarkom, zajedno s cijelom desnicom, tada se digao na noge i ustao protiv ideje da se s pločica makne grb.

Sve je završilo tako što je SDP odustao od ideje da promijeni izgled registarskih pločica. A HDZ je, evo, i na prometne dozvole vratio grb.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara