Božinović objasnio zašto opet počinju svakodnevne presice Stožera

Božinović objasnio zašto opet počinju svakodnevne presice Stožera
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

DAVOR BOŽINOVIĆ gostovao je u Temi dana na HRT-u. Nema opuštanja, rekao je Božinović na početku. Komentirao je obvezu nošenja maski.

Na početku gostovanja je kazao da je jedan od glavnih razloga vraćanja svakodnevnih presica Stožera edukacija ljudi.

"Glavna funkcija presica je bila komunikacija i edukacija javnosti od naših liječnika, to je bio jedan od glavnih razloga da ih vratimo.

Želimo da nošenje maski postane dio novog normalnog, pogotovo prije jeseni kad možemo očekivati veće komplikacije, prema onome što se zna. Onda će biti i zdravstvenom sustavu teže."

"To se ne bi trebalo događati da djelatnici u trgovinama ne nose maske. Ja to ne očekujem. Vi mediji imate veliku ulogu, u prvoj fazi smo zajedničkim snagama, skupa s hrvatskim ljudima, prenijeli te temeljne poruke. Sad ulazimo u fazu kad ćemo se trebati držanja novih mjera, pogotovo što se tiče maski."

Sankcije nisu isključene

Kaže da sankcije nisu isključene.

"Sankcije nažalost, ako se ljudi ne budu pridržavali mjera, ne možemo isključiti. Nije poanta u tome, poanta je da shvatimo da to radimo radi sebe. Ne bih još govorio o visini iznosa, propisano je to u Zakonu o zaštiti pučanstva od bolesti", rekao je Božinović.

"Najbolja disciplina je samodisciplina. Svatko tko ne želi biti zaražen može učiniti puno da se to ne dogodi. Nema smisla prijetiti nekome ako nije svjestan da sam štiti vlastito zdravlje. No ako ta neodgovornost ugrozi nekog drugog, to je drugi par rukava", rekao je Božinović.

"Ukoliko se budemo dosljedno pridržavali ovih preporuka, neće biti potrebe za čvršćim mjerama", rekao je Božinović.

"To je zasad najbolja prevencija", dodao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara