Božinović u Bruxellesu: Nitko u EU nije spomenuo propucavanja migranata

Božinović u Bruxellesu: Nitko u EU nije spomenuo propucavanja migranata
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell

HRVATSKA policija dobiva pohvale u Europskoj uniji za svoj posao čuvanja vanjske granice, izjavio je danas ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji u Bruxellesu sudjeluje na sastanku Vijeća za pravosuđe i unutarnje poslove.

Božinović kaže da je uloga hrvatske policije u EU nezamjenjiva

"Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a najbolje znaju procijeniti ulogu hrvatske policije, koja je u ovom trenutku nezamjenjiva za EU", rekao je ministar Božinović dodajući da je imao dosta bilateralnih sastanaka sa svojim kolegama. 

"Oko pitanja zaštite vanjskih granica postoji konsenzus. Sve ono što treba napraviti kada je u pitanju zajednička politika azila i promjena zakonodavstva u ovom području - sve zapravo ovisi o tome imamo li sigurne vanjske granice, to je preduvjet, i ono što Hrvatska i još nekoliko zemalja predstavljaju u ovome trenutku jest sigurnost EU-a", kazao je ministar Božinović.

Božinović će sutra razgovarati s potpredsjednikom Komisije zaduženim za migracije

Istaknuo je da je s novim ljudima u europskim institucijama sada nešto prisutnije pitanje procjene aktualne situacije od traženja rješenja za budućnost.

"Mi smo također pridonijeli da se takav raspored postavi unutar Vijeća EU-a i u to smislu možemo biti itekako zadovoljni, to naravno uključuje i povećana financijska izdvajanja za potrebe država na vanjskim granicama EU-a što znači i veća izdvajanja za Hrvatsku i to će sigurno uslijediti", dodao je.

Božinović je najavio da će sutra razgovarati s potpredsjednikom Komisije zaduženim za migracije Margaritisom Schinasom i povjerenicom za unutarnje poslove Ylvom Johansson.

Božinović kaže da nitko nije spominjao propucavanje migranata

Na upit kako odgovara na kritike o pretjeranoj uporabi sile hrvatske policije i dva slučaja propucavanja migranata, Božinović je rekao da to nitko nije ni spomenuo.

"Nitko nije spomenuo ta dva slučaja. Mi smo odmah nakon što se to dogodilo proveli sve potrebne radnje, u sve je uključeno i Državno odvjetništvo, a ja sam odmah razgovarao s kolegama u Europi. Naravno, treba činiti sve da ne dođe do incidenata, međutim, opet ponavljam, hrvatska policija radi u skladu s nacionalnim i europskim zakonodavstvom, ona je itekako prepoznata kao vrijednost EU-a i mi ćemo nastaviti provoditi svoju politiku", zaključio je Božinović.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara