"Božja ruka" snimljena teleskopom NASA-e

OVAJ čudesan snimak NASA-inog teleskopa Chandra, koji neodoljivo podsjeća na ruku s ispruženim prstima, zapravo je fotografija rotirajuće neutronske zvijezde, koju su znanstvenici odmah proglasili "Božjom rukom".

Iako je ta neutronska zvijezda, odnosno pulsar, samo 20-ak kilometara promjera, oblak maglice koji je ona proizvela oko sebe, prostire se preko 150 svjetlosnih godina u svemiru.

Chandra je teleskop koji kruži na oko 550 kilometara iznad Zemlje i proizvodi fotografije visokoenergetskih dijelova svemira, poput ostataka supernova, pomoću X-zraka. Snimak je nazvan "Božjom rukom", kao nastavak na "Božje oko", čiju su fotografiju u javnost pustili europski astronomi.

"Božja ruka" od Zemlje je udaljena 17.000 svjetlosnih godina, a u njezinom centru nalazi se pulsar B1509. Pulsari nastaju kad zvijezde ostanu bez goriva, nakon čega dolazi do njihovog kolapsa. NASA vjeruje kako ovaj pulsar rotira oko svoje osi čak sedam puta u sekundi.

Iza pulsara i njegove maglice, vidljiv je i obližnji plinoviti oblak, zlatno-crvene boje, koji je nabijen energijom zbog emisije elektrona i iona, koje oslobađa sama neutronska zvijezda.

B.V.
Foto: NASA

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara