Braća iz Norveške brinu o izbjeglicama i pritom zarađuju milijune

Braća iz Norveške brinu o izbjeglicama i pritom zarađuju milijune

Foto: www.hero.no

BRAĆA Adolfsen vode tvrtku Hero Norway koja se brine o svim izbjeglicama koje dolaze u Norvešku, za što im država plaća 31 do 75 dolara po osobi za jednu noć, piše Bloomberg.

U većini zemalja za pristigle se izbjeglice brinu neprofitne organizacije poput Crvenog križa i vlade, no tu su ulogu u Norveškoj preuzeli braća Kristian i Roger Adolfsen te od toga napravili unosan posao. Oni su vlasnici tvrtke koja je glavna zadužena za brigu o izbjeglicama koje stižu u Švedsku i Norvešku. Državi naplaćuju 31 do 75 dolara po jednoj izbjeglici, za jedan dan koji provede u jednom od njihovih izbjegličkih centara.

U Norveškoj trenutno vode 90 takvih centara, dok ih je u Švedskoj deset.  Pružaju različitu vrstu smještaja izbjeglicama, od hostela gdje izbjeglice čekaju po nekoliko dana da ih policija registrira, kampova u kojima provedu i po nekoliko tjedana, a gdje dobivaju obroke, do izbjegličkih naselja u kojima žive sami u kućicama brinući se sami o sebi, a gdje mogu provesti godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hero Norway očekuje da će prihodi za proteklu godinu doseći čak 63 milijuna dolara, od čega će dobit biti 3.5 posto, odnosno nešto više od dva milijuna dolara.

Jedina veća privatna organizacija veća od ove, a koja se također brine o izbjeglicama nalazi se u Švicarskoj, a riječ je o tvrtki ORS Services koja je 2014. godine zaradila čak 99 milijuna dolara brinući se o izbjeglicama u Švicarskoj, Austriji i Njemačkoj.

Poslovno carstvo braće Adolfsen vrijedi oko 800 milijuna dolara, a u sklopu isto imaju i vrtiće, domove za starije, ali i apartmane te skijaška odmarališta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara