Bračni par u Danskoj uhićen zbog obrezivanja dviju kćeri

POLICIJA U Danskoj uhitila je bračni par sudanskog podrijetla za koje sumnja da su svoje dvije kćeri podvrgnule procesu obrezivanja.

Par je, naime, svoje kćeri odveo u Sudan kako bi im se djelomično uklonile genitalije, običaj zabranjen u Danskoj no kojeg se još prakticira  u Africi, Bliskom istoku i Jugoistočnoj Aziji. Policija je otkrila kako su djevojčice, koje sada imaju 11 i 9 godina bile obrezane tijekom putovanja u Sudan 2003. godine.

49-godišnji otac i 40-godišnja majka uhićeni su tek kad je danska socijalna služba nazvala policiju upozorivši ih kako je liječničkim pregledom utvrđeno da su dvije djevojčice obrezane.
Međutim, par poriče bilo kakvu upletenost, iako je policija otkrila kako su planirali novi put u Sudan gdje bi obrezali treću kćer koja ima pet godina, javlja BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutno se nalaze u pritvoru, a ako ih sud proglasi krivima, mogli bi dobiti i do šest godine zatvora. Žensko obrezivanje može dovesti do smrti u slučaju krvarenja te do drugih komplikacija tijekom djetinjstva. Tu su također rizik od infekcije, problemi s urinarnim traktom i duševna trauma. Vjeruje se da je sakaćenju genitalija bilo podvrgnuto oko 100 do 140 milijuna žena diljem svijeta.

J.M.
Foto: Ilustracije

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara