Branitelj se nije ubio zbog Latinice, nego zbog suđenja Gotovini

RAZVOJAČENI branitelj Ivan Bukovac počinio je u utorak samoubojstvo aktiviranjem ručne bombe u svom automobilu u Glini, a iako je Nova TV objavila da je razlog suicidu bila frustracija emisijom "Latinica" emitiranom u ponedjeljak navečer na HTV-u, njegova kćer je to demantirala.

"Danas u 10 minuta poslije ponoći dobili smo dojavu da je u Glini muška osoba aktivirala ručnu bombu i izvršila samoubojstvo." - izjavio je za Index načelnik ureda načelnika PU sisačko-moslavačke Zvonko Smernić.

Očevidom je ustanovljeno se radi o hrvatskom državljaninu 1951. godište razvojačenom branitelju koji je bolovao od PTSP-a. Branitelj nije ostavio oproštajno pismo, a tijekom večeri nije pokazivao da će doći do ovako tragičnog ishoda, doznajemo iz PU sisačko-moslavačke.

Muškarac je izašao iz kuće u kojoj je bio sa suprugom, te sjeo i automobil. Supruga je nedugo zatim čula detonaciju i u automobilu pronašla njegovo mrtvo tijelo. Bukovac je otišao u garažu gdje je sjeo u automobil i aktivirao bombu pod lijevom miškom.

Kako je javila Nova TV u popodnevnim vijestima, branitelj je gledao emisiju Latinica te je ona povod njegovog samoubojstva.

"U kući je bio sa suprugom i cijelo večer je bila upaljena televizija. Bez obrazloženja i razgovora sa suprogom izašao je i aktivirao ručnu bombu. No, mi ne možemo tvrditi da je gledanje televizije bio povod njegovog samoubojstva." - kazao nam je Zvonko Smernić.

Slađana Bukovac, kćer branitelja Ivana Bukovca koji je izvršio samoubojstvo i novinarka HRT-a rekla je kako se njezin otac nije ubio zbog emisije Latinica.

"Moj otac nije bio glup čovjek i on se ne bi ubio zbog televizijske emisije. On je to učinio iz nekh drugih i puno ozbiljnijih razloga." - kazala je Slađan Bukovac u večerašnjem Dnevniku HTV-a.

Emisiju Latinice koja je emitirana u ponedjeljak navečer pod nazivom "Tuđmanova ostavština" Zajednica udruge HVIDR-a Grada Zagreba optužila je da bezočno i na najvulgarniji način optužuje Domovinski rat, Hrvatsku i njezine građane. HVIDR-a zahtijeva smjenu Denisa Latina i kažnjavanje odgovornih tvoraca "krajnje neprofesionalnog televizijskog uratka". Ista emisija izazvala je burne reakcije dijela saborskih zastupnika.

"Moja mama gledala je emisiju "Otvoreno" u kojoj se govorilo o suđenju generalu Gotovini. Tata je došao doma, već od ranije uzrujan zbog svega što se događa oko Gotovine. Nešto je u njemu očito puklo. Identificirao se s njim. Valjda je pomislio da, ako je Gotovina ratni zločinac, onda je i on sam." - izjavila je Slađana novinarima Jutarnjeg lista.

"Moj tata teško je proživljavao razdoblje poslije rata. Teško ranjen, doživotni invalid s neriješenim stambenim problemom, s neriješenom mirovinom i depresijom s kojojm se jako teško nosio. Mama i ja uspjele smo ga održati u normali, bili smo uvijek jako povezani i kao obitelj smo uspijevali sve izdržati. Mome tati se zadnjih 10 godina jako malo lijepog dogodilo, a slučaj Gotovina i njegovo uhićenje doživio je kao suđenje sebi i rušenje svih ideala zbog kojih je išao u rat." - kazala je Slađana.

"Ne mogu to više gledati. Strašno je to što nam rade. Ne sude oni našem generalu. Oni sude meni. Oni sude cijeloj Hrvatskoj. Ne mogu to više izdržati" - bile su zadnje riječi 54-godišnjeg Ivana Bukovca koje je uputio svojoj ženi Višnji prije nego je počinio samoubojstvo.

(Foto: Jutarnji list)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara