Branitelji Markača i Čermaka ponovno pokreću postupak za oslobađanje

Branitelji Markača i Čermaka ponovno pokreću postupak za oslobađanje
BRANITELJI Ivana Čermaka i Mladena Markača trebali bi u ponedjeljak žalbenom vijeću Haškog suda (ICTY) podnijeti zahtjev za podnošenje žalbe na odluku sudskog vijeća kojom je dvojici hrvatskih generala uskraćeno puštanje na slobodu do početka suđenja, objavio je Jutarnji list u izdanju od ponedjeljka.

Čermakovi branitelji Čedo Prodanović i Jadranka Sloković, te Miroslav Šeparović i Goran Mikuličić, koji zastupaju Markača, podnijet će zahtjev tročlanom vijeću koje odobrava ili odbacuje pravo na žalbu, ovisno o razlozima radi kojih se traži podnošenje žalbe, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Haški sud je u utorak je donio odluku da neće dozvoliti Čermaku i Markaču da se brane sa slobode, a tu je odluku obrazložio činjenicom da su u zahtjevu za privremenim oslobađanjem branitelji generala ponovili gotovo sve argumente iz svog prvog zahtjeva, od 12. ožujka 2004., za koje je vijeće tada utvrdilo da ne opravdavaju privremeno oslobađanje optuženih.

Kao argument protiv oslobađanja naveden je i dvosmislen stav Tužiteljstva, a spomenuto je i da hrvatska Vlada još nije osigurala predaju generala Ante Gotovine kojeg se tereti po istim inkriminacijama kao i Čermaka i Markača.

Čermak i Markač na prvom su se pojavljivanju pred Haškim sudom (ICTY) 12. ožujka izjasnili da nisu krivi prema svih sedam točaka optužnice koje ih terete za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja počinjene tijekom i nakon operacije Oluja 1995. godine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara