Bratislava izabrana za sjedište Europskog nadzornog tijela za rad

Bratislava izabrana za sjedište Europskog nadzornog tijela za rad
Foto: EPA

ZEMLJE članice Europske unije izabrale su Bratislavu za sjedište Europskog nadzornog tijela za rad čija je zadaća podupirati suradnju nacionalnih agencija radi suzbijanja zlouporaba koje potiču socijalni dumping.

Slovačka prijestolnica je izabrana na sastanku u Luxembourgu pobijedivši u natjecanju s Nikozijom, Sofijom i Rigom.

Premijer kaže kako je to velik uspjeh za Slovačku

Premijer Peter Pellegrini je pohvalio izbor kao "velik uspjeh" za Slovačku koja će tako ugostiti prvu europsku agenciju nakon što se lani bezuspješno natjecala za Europsku agenciju za lijekove.

"Gotovo 150 vrhunskih europskih stručnjaka doći će u Slovačku s Europskom agencijom za rad i ovdje će se redovito sastajati stručnjaci za radno pravo iz čitave Europe", istaknuo je.

"To će nedvojbeno povećati ugled Bratislave kao proeuropske prijestolnice", dodao je.

Europska povjerenica za zapošljavanje Marianne Thyssen je rekla da će agencija početi s radom u listopadu kada će se doseliti u grad domaćin, a operativna će biti "čim to bude moguće".

Što će raditi novo tijelo EU-a?

Europska komisija je osnivanje Europskog nadzornog tijela za rad predložila u ožujku 2018. 

Njegova je zadaća poticati mobilnost građana u EU-u i osigurati donošenje i poštovanje pravednih propisa. Mnoge zapadnoeuropske vlade, napose francuska, upozoravaju na zlouporabe nekih tvrtka u istočnoeuropskim zemljama.

Podatci europskih institucija pokazuju da gotovo 17 milijuna Europljana živi i radi u nekoj europskoj zemlji koja nije njihova domovina i da se taj broj u zadnjih deset godina udvostručio.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara