Brazilski ministar financija: Valutni rat pretvara se u svjetski ekonomski rat

Ilustracija: Arhiva

BRAZIL upozorava da je svijet na putu prema trgovinskom ratu zbog manipulacije valutama od strane Kine, SAD-a i drugih.

Ministar financija Guido Mantega je kazao da je Brazil pripremio mjere za sprječavanje daljnje aprecijacije svoje valute. Dodao je da će brazilska vlada ovu temu pokrenuti u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji i na razini grupe G20 bogatih i zemlja u razvoju.

"Ovo je valutni rat koji se pretvara u trgovinski rat"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je valutni rat koji se pretvara u trgovinski rat", kazao je Mantega u intervju Financial Timesu: To je prvi njegov veliki intervju nakon što je 1. siječnja na čelo Brazila stupila nova predsjednica Dilma Rousseff. Rekao je da je trgovinska razmjena Brazila sa SAD-om pala s godišnjeg suficita od 15 milijardi dolara u deficit od 6 milijardi dolara zbog nastojanja Amerikanaca da ojačaju svoju ekonomiju putem monetarne politike.

"Tečaj je jedna od glavnih poluga ekonomske politike, jača čak i od produktivnosti", kazao je brazilski ministar. Mantega tvrdi i da kineska podcijenjena valuta izaziva probleme u svjetskoj trgovini. On je ministar financija od 2006. godine. U rujnu prošle godine je optužio neke bogate zemlje da su namjerno oslabile svoje valute kako bi povećale izvoz i svoje ekonomije učinile konkurentnijima.

Neke države valute koriste kao oružje

U posljednje dvije godine brazilski real je ojačao prema dolaru za 39 posto. Njegova vrijednost raste usporedno s rastom brazilske ekonomije te brazilske izvoznike čini manje konkurentnima na svjetskom tržištu. MMF je u listopadu upozorio da neke ekonomije tečajeve valuta koriste "kao oružje", a tema tečaja je raspravljana i u studenom na summitu G20.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara