Brexit je sve bliže, ali još nema dogovora. Glavni problem je granica

Brexit je sve bliže, ali još nema dogovora. Glavni problem je granica

IAKO summit EU-a u Bruxellesu nije donio pomaka u pregovorima o izlasku Velike Britanije iz EU-a, više čelnika ističe da je sada dogovor ipak bliže nego što je bio prije.

"Intenziviramo rad na preostalim pitanjima. Ono što sam čula od čelnika za stolom daje mi osjećaj da ljudi doista žele postići sporazum. Uvjerena sam da možemo postići dobar sporazum", rekla je britanska premijerka Theresa May.

"Osjećam da smo bliže konačnom rješenju i dogovoru", rekao je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

I predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker je optimist da će "dogovor biti postignut", čime bi se izbjegao scenarij da Velika Britanija napusti EU u kaotičnim okolnostima bez ikakva dogovora.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da je sada na premijerki May da dođe s novim prijedlogom koji može politički braniti kod kuće.

"Sada je vrlo jasno da je na britanskoj premijerki i njezinim suradnicima da dođu s prijedlogom rješenja na temelju političkog kompromisa unutar Velike Britanije", rekao je Macron.

Ključni problem na kojem su zastali pregovori je pitanje granice na irskom otoku. EU želi da se Velika Britanija obveže da će prihvatiti kao krajnje rješenje, kao zaštitnu mrežu, da Sjeverna Irska ostaje u carinskoj uniji ako se ne pronađe neko drukčije rješenje kojim se neće uspostaviti fizička granica između Sjeverne Irske i Irske. Ta granica je postala nevidljiva nakon mirovnog sporazuma postignutog na Veliki petak 1998. 

U pokušaju da deblokira pregovore, May je najavila da je spremna razmotriti prijedlog produljenja prijelaznog razdoblja nakon izlaska iz EU-a za nekoliko mjeseci. Ranije je bilo dogovoreno da prijelazno razdoblje traje do kraja 2020. 

Time bi se dobilo više vremena za traženje rješenja za irsku granicu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara