Brexit nije utjecao na turizam, Hrvatska bilježi rast britanskih gostiju

Brexit nije utjecao na turizam, Hrvatska bilježi rast britanskih gostiju

Foto: FAH

HRVATIMA je Brexit između ostalog bio jako zanimljiv zbog potencijalne štete koju bi mogli pretrpjeti hrvatski ugostitelji zbog izostanka potrošača iz Velike Britanije. Međutim, situacija oko Brexita za sada ne utječe, a ne očekuje se ni da bi mogla utjecati na dolaske britanskih turista u Hrvatsku. Iz Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice istaknuli su da su britanski touroperateri i njihovi hrvatski partneri zadovoljni s ovogodišnjom prodajom i porastom interesa za Hrvatsku, prenosi HRT.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku u prva četiri mjeseca ove godine u Hrvatsku je došlo čak 32 posto više britanskih turista nego u isto vrijeme lani. Gotovo 28 tisuća Britanaca ostvarilo je više od 97 tisuća noćenja ili čak 37 posto više.

Ravnajući se po podacima Državnog zavoda za statistik, Hrvatsku je prošle godine posjetilo gotovo pola milijuna turista iz Ujedinjenog Kraljevstva, što je za 14.3 posto više nego u 2014. To implicira pozitivne trendove u budućnosti za Hrvatsku.

Prema svemu sudeći ova sezona bi mogla biti najbolja do sada u smislu dolaska britanskih gostiju. Samo u svibnju ove godine u Hrvatskoj je ostvareno nešto više od 285 tisuća noćenja turista koji dolaze iz Velike Britanije, dok podaci za lipanj govore već o više od 414 tisuća njihovih noćenja.

"Slijedom tih podataka, najava i novih informacija primjetno je da s britanskog tržišta bilježimo daljnji ulazni trend te na kraju prvog polugodišta možemo očekivati znatan, u postocima i dvoznamenkasti porast turističkog prometa Britanaca u Hrvatskoj, za koji vjerujemo da će se zadržati sve do kraja sezone", zaključio je direktor Glavnog ureda HTZ-a Ratomir Ivičić.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara