Brijuni: sastanak županijskih savjeta za europske integracije

Vlada bi trebala krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca usvojiti nacionalni plan za korištenje strane pomoći u Hrvatskoj, po kojem bi na sebe preuzela posao koordiniranja donatora međunarodnih organizacija i stranih financijskih instituicija, što su do sada radile Svjetska banka i Delegacija Europske komisije, rekao je pomoćnik ministrice europskih integracija Davor Čilić danas na sastanku županijskih savjeta za europske integracije na Brijunima.

Ministarstvo europskih integracija (MEI) zajedno s tijelima državne uprave izrađuje nacionalni plan kojim će se utvrditi opće potrebe u državi u iduće tri godine, tijekom kojih Hrvatsku očekuje provedba brojnih reformi za koje treba osigurati maksimalno korištenje strane pomoći. Na temelju tog plana izradit će se godišnji planovi aktivnosti koji će odrediti potrebne oblike pomoći i konkretne projekte, kazao je Čilić.

Vlada će ustrojiti koordinacijski sustav koji bi činile koordinacijska skupina i tehnička radna grupa, u kojoj bi bili predstavnici svih državnih tijela središnje uprave, rekao je Čilić, dodajući da će koordinacijska skupina predlagati donatorima u koje projekte će usmjeravati sredstva.

Na skupu je izneseno da EU od Hrvatske zahtijeva da uspostavi poveznice između strategija razvoja države i lokalnih sredina, bolju koordinaciju između središnjih državnih i županijskih ureda i da donese jedinstveni zakon o pitanjima regionalnog razvoja. U nedostatku jasno definirane državne politike regionalnog razvoja Hrvatske, područja na kojim treba pomagati regiju odredit će se županijskim strateškim dokumentima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na seminaru je predstavnicima županijskih savjeta objašnjeno i kako izraditi regionalne operativne planove koji su okvir za privlačenje ulaganja tvtrki, te donatorskih fondova i programa EU. Naime, EU u okviru CARDS programa i inicijative INTERREG III bespovratnima sredstvima financira prekogranične i transnacionalne projekte koji se, prioritetno, odnose na razvoj malog i srednjeg poduzetništva, turizma, zaštitu okoliša i razvoj graničnih područja.

Dvodnevni redoviti radni sastanak predstavnika Ministarstva europskih integracija s predstavnicima županijskih savjeta za europske integracije danas završava.

(Hina) xnz yjn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara