"Bringeusova izjava o zajedničkom ulasku Hrvatske i Srbije u EU nije službeni stav Švedske"

"Bringeusova izjava o zajedničkom ulasku Hrvatske i Srbije u EU nije službeni stav Švedske"

HRVATSKO Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) reagiralo je na jučerašnju izjavu švedskog veleposlanika u Beogradu Kristera Bringeusa, o "zajedničkom ulasku Hrvatske i Srbije u EU, između 2012. i 2015. godine".

Pomoćnik ministra vanjskih poslova i europskih integracija Neven Pelicarić pozvao je na razgovor veleposlanika Kraljevine Švedske u Zagrebu Larsa Fredena kako bi mu izrazio zabrinutost zbog navedenih izjava i zatražio švedski službeni stav o pregovorima RH s Europskom unijom.

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija istodobno je uputilo veleposlanika Republike Hrvatske u Kraljevini Švedskoj dr. Svjetlana Berkovića da u Ministarstvu vanjskih poslova u Stockholmu zatraži službeno obrazloženje izjava veleposlanika Bringeusa. Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Švedske izvijestilo je veleposlanika Berkovića kako je izjava veleposlanika Bringeusa krivo prenesena, te kako se radilo o izjavi usmjerenoj na poticanje Republike Srbije da se čim prije definitivno usmjeri ka Europskoj uniji, navodi MVPEI.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veleposlanik Freden također je pomoćniku ministra Pelicariću ponovio službene stavove koje je 13. veljače ove godine, u ime vlade pred parlamentom Kraljevine Švedske, izrekao ministar vanjskih poslova Carl Bildt. Bildt je tom prilikom rekao kako u svojim pripremama za predstojeće predsjedanje Unijom, 2009. godine, planira zaključiti pregovarački proces s Hrvatskom, pri čemu Švedska čvrsto stoji. Izjave koje bi bile prenesene u nekom drugom smislu ne predstavljaju stav Kraljevine Švedske, stoji u priopćenju pristiglom iz MVPEI-ja.

I.M.
Foto: I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara