Britanac, izumitelj "virtualne vode", osvojio prestižnu nagradu

Britanac, izumitelj "virtualne vode", osvojio prestižnu nagradu

BRITANAC koji je razvio sistem na koji način može izračunati koliko je točno vode potrebno za proizvodnju bilo čega, od šalice kave do hamburgera, u srijedu je dobio nagradu Instituta za vodu iz Stockholma.

Profesor John Anthony Allan s Londonskog Sveučilišta osvojio je tu prestižnu nagradu predstavivši svoj projekt "virtualna voda", metodu računanja koja je promijenila prirodu trgovinske politike i istraživanja.

U obrazloženju nagrade Institut navodi kako ljudi ne troše samo vodu za piće ili higijenu, jer iza jutarnje šalice kave stoji potrošenih 140 litara vode iskorištene za uzgoj, proizvodnju, pakovanje i isporuku. To je otprilike jednaka količina vode koju jedna osoba u Engleskoj iskoristi za piće i kućne potrebe tijekom cijelog dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za jedan hamburger potrebno je oko 2.400 litara vode, što znači da u SAD-u svaki građanin dnevno potroši "virtualne vode" oko 7.000 litara, što je do tri puta veće količina od prosječne količine jednog Kineza", izjava je Instituta.

Vijeće UN-a za klimatske promjene upozorava kako se svijet suočava sa smanjivanjem zaliha pitke vode što je povezano s globalnim zagrijavanjem. Institut je istaknuo kako projekt John Anthony Allana ima velik utjecaj na globalnu trgovinsku politiku i istraživanje, a posebno u regijama koje pate od manjka pitke vode, poput Afrike.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara