Britanac svjedočio pred nizozemskim povjerenstvom o Srebrenici

BRITANSKI general Rupert Smith, bivši zapovjednik UNovih snaga u BiH, u petak je u Haagu pred članovima nizozemskog parlamentarnog povjerenstva istaknuo kako Nizozemci koji su bili zaduženi 1995. štititi Srebrenicu od srpskih snaga, nisu bili spremni umrijeti za nju.

Bataljun, koji je činilo oko 200 nizozemskih Plavih kaciga, loše opremljen i bez jasnoga mandata, štitio je područje Srebrenice, koje je UN proglasio sigurnosnom zonom.

Britanski časnik (danas u mirovini), obraćajući se članovima parlamenta izjavio je kako na nizozemskoj strani ´nije pokazana volja da se riziku izlaže cijela postrojba zbog odvraćanja´ srpskih vojnih snaga koje su opkolile grad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Rupert Smith, koji je dužnost obavljao u području Sarajeva, u trenutku napada na Srebrenicu bio je na odmoru. Na pitanje je li bio u stanju dobro prosuditi je li uputno otići na odmor u tome trenutku, britanski general odgovorio je kako su početkom srpnja dužnosnici UN-a ´stanje u regiji procijenili dovoljno stabilnim´, pa je otišao na odmor na jedan od jadranskih otoka.

´Bilo je teško, ali ipak ne tako strašno, pa sam otputovao na odmor´, kazao je.

Nizozemski parlamentarci, koji su s radom počeli 11. studenoga, izvješće će podnijeti 27. siječnja.

General Smith prvi je strani dužnosnik koji je svjedočio pred spomenutim povjerenstvom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara