Britanci neće blokirati smrtnu kaznu za dvojicu pripadnika IS-a?

Britanci neće blokirati smrtnu kaznu za dvojicu pripadnika IS-a?
Screenshot: Twitter

BRITANSKA vlada dala je naznake da se neće protiviti eventualnom izricanju smrtne kazne dvojici Britanaca, borcima Islamske Države, ako budu izručeni Sjedinjenim Državama, objavio je Daily Telegraph u ponedjeljak.

Dvojica od četvorice boraca Islamske Države dio su ozloglašene skupine nazvane Beatlesi zbog svog britanskog naglaska, a uhvatili su ih sirijski Kurdi u siječnju.

Islamski borci, 34-godišnji Alexanda Kotey i 30-godišnji El Shafee Elsheikh, sudjelovali su u otmicama, mučenjima i ubojstvima taoca.

Telegraph prenosi pismo britanskog ministra unutarnjih poslova

Telegraph prenosi pismo britanskog ministra unutarnjih poslova Sajida Javida, koje je iscurilo u javnost, američkom državnom odvjetniku Jeffu Sessionsu u kojem se navodi da britanska vlada neće tražiti nikakva jamstva vezana uz suđenje tim islamskim borcima, ali kako nisu promijenili mišljenje povezano s prethodnim dogovorima o izručenim britanskim građanima općenito.

''Moje mišljenje jest da postoje snažni razlozi za netraženje jamstava da u ovom slučaju neće biti izrečena smrtna kazna, stoga takva jamstva nećemo ni tražiti'', napisao je Javid prošli mjesec u pismu.

Dvojac je bio dio skupine četvorice islamskih boraca, uključujući i Mohammeda Emwazija, takozvanog Jihadi Johna, koji je ubijen u zračnom napadu 2015., te Londončanina Ainea Davisa, koji je u zatvoru u Turskoj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara